‘Gegeven paard’


paard‘Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken’, luidde de reactie van wethouder Piet Sleeking na mijn kritische beschouwing op de vier ontwerpen voor een beeld van Willem van Oranje. Die ontwerpen zijn nogal eh… bijzonder.
Ach wat zeur ik nou met m’n ‘netjes’ en m’n ‘bijzonder’… het aanbod is gewoon bedroevend en, volgens diverse kunstkenners die ik hierover gesproken heb, kwalitatief ook nog eens ondermaats. Een van die kenners (een galeriehouder) begon zelfs spontaan een lied van Herman van Veen te zingen toen ik hem de ontwerpen voorlegde. ‘Is dit een grap of om te huilen?’
Ook de reactie van een voormalige ‘cultuurbaas’ in Dordt wil ik u niet onthouden: ,,Ik ben voor keuze vijf… terug naar de tekentafel, want dit is belachelijk.’’
In mijn column van vorige week sprak ik over een druipkaars, een vitrinekastje, een lullig mannetje met een hondje aan zijn voeten (die wordt het) en een angstig spook, maar dát zijn mijn kwalificaties. Kijk op mijn website http://www.keesthies.com en kom dan tot uw eigen oordeel.
Mocht u zich afvragen waarom ik zo fel ben, dan leg ik u dat graag uit: ten eerste heeft niemand in Dordt om een beeld van Willem van Oranje gevraagd. Dat ding is ons aangeboden door een organisatie die zich ten doel stelt zoveel mogelijk beelden van de Vader des Vaderlands in Nederland geplaatst te krijgen. Het gemeentebestuur riep vervolgens iets te enthousiast ‘ja graag, want gratis’ en nu wordt Willem ons door de strot geduwd, overgoten met een bedrieglijk democratiesausje, aangezien u mag meestemmen over de keuze uit vier ‘grappen’, zonder de mogelijkheid om ‘nee’ te zeggen.
Mag je een gegeven paard écht niet in de bek kijken? Nee, niet als je oudtante To je op je verjaardag een goedbedoeld cd’tje in de maag splitst van Snik en Simon, terwijl je helemaal niet van Snik en Simon houdt. Zoiets bedek je met de mantel der liefde en dat cd’tje verdwijnt uiteindelijk in de doos ‘Koningsdag, één euro.’
Dit ‘cadeau’ is nóóit meer weg te moffelen en staat straks voor eens en altijd op ons netvlies.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s