Kruiwagen


dikkerdNee, hij loopt niet bepaald sierlijk. Toch vind ik het prachtig om hem over de Wantijdijk te zien rennen. Ooit zag ik Harm meer dood dan levend in een ziekenhuisbed liggen en deze maand wordt hij toch écht 75, hetgeen je hem niet zou geven. ,,Ik zie er uit als een jonge god van 65 toch?’’, zegt hij, half lachend, half hijgend als hij naast me plaats neemt op een bankje nabij de Amaliabrug. Ik zát daar al een tijdje met Blafmans die ook staat uit te hijgen na minstens tien keer een door mij geworpen bal uit het Wantij te hebben gevist. Harm groet Blafmans, die goedkeurend terugzwijgt en languit gaat liggen. ,,Beetje te warm misschien voor een potje hardlopen op jouw leeftijd?’’ zeg ik plagerig tegen mijn ouwe buurman, die het grootste deel van zijn leven, in zanderige oorden voor een grote oliemaatschappij werkzaam was. Ik mág het zeggen, want ik ken hem al sinds mijn jeugdjaren en ik weet ook precies wat hij nu gaat antwoorden. ,,Het kan mij niet warm genoeg zijn… het is trouwens ook beter voor je spieren.’’ Hij haalt een flesje water van zijn gordel, drinkt dat in vijf teugen leeg en checkt vervolgens op een opzichtig horloge zijn ‘loopscore’ van de dag. ,,Je zal het misschien gek vinden maar ik boek, ondanks mijn leeftijd, nog altijd progressie. Nou ja, ik ben natuurlijk ook nog niet zo héél lang met hardlopen bezig, dus misschien is dat wel logisch.’’
Harm is zijn leven gaan omgooien na een zware hartoperatie, nu ruim twee jaar geleden. Tijdens de revalidatieperiode die daarop volgde ‘wierp’ hij tientallen kilo’s aan lichaamsgewicht van zich af: ,,Ik woog destijds bijna 130 en in de sportschool waar ik revalideerde hadden ze 50 pakken zout in een kruiwagen gegooid. Ga dáármee maar eens een rondje om het gebouw lopen, zeiden ze. Dat ging behoorlijk moeizaam, maar vanaf dat moment wist ik precies wat me te doen stond.’’
Harm’s kruiwagen heeft me ernstig aan het denken gezet. Spaar me alstublieft een beetje als u mij vandaag over de Wantijdijk ziet ‘sjoggen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s