Heterdaadje


blikIn mijn krant lees ik dat zwerfafval op straat een van de grootste ergernissen van Dordtenaren is en dat geloof ik graag; als binnenstadsbewoner stoor ik me daar ook mateloos aan. En ja, natuurlijk vind ik dat de gemeente best wel wat hogere eisen mag stellen aan de service die HVC biedt. Om maar eens een voorbeeld uit mijn eigen omgeving te noemen: de ondergrondse vuilcontainer aan de Vriesestraat is soms dagen lang onbruikbaar omdat ‘ie kennelijk snel vol zit en de bovengrondse noodcontainer aan de Kolfstraat (hét alternatief) doet het vaker niet dan wel. Ik kan me dus best voorstellen dat een buurtbewoner, na zinloos gezeul, zijn volle vuilniszak dan naast zo’n container plaatst.
Het is altijd makkelijk om naar de gemeente te wijzen, maar het zijn volgens mij toch vooral Dordtenaren zelf die zwerfafval veroorzaken toch? Of komen er dagelijks hordes Papendrechters speciaal naar Dordt om hier hun afval te dumpen?
Ook lees ik dat het op straat gooien van papiertjes, peuken of plastic zakjes in deze stad nauwelijks beboet wordt. Tja, nogal wiedes; politiemensen of toezichthouders zijn nu eenmaal zelden getuige van een ‘heterdaadje.’ Ik zie het ook nooit gebeuren. Hoewel? Onlangs liep ik op de markt nét achter een huftertje dat zojuist zijn zakkie patat had leeggesmikkeld. De lege puntzak flikkerde hij, tijdens het lopen, achteloos over zijn schouder. En ja, ik heb er iets van gezegd (heb altijd nét iets meer lef als Blafmans naast me loopt). ,,Hé gast, je laat iets vallen hoor…’’ Het huftertje kijkt om en zegt: ,,Wat zeur jij nou? Ze gaan toch altijd vegen als de markt is afgelopen?’’
Iets vergelijkbaars overkwam me eens op de Amaliabrug. Een hondenbaasje stond wat glazig voor zich uit te staren terwijl zijn hond, midden op die brug, een Himalayagebergte neerlegde. Toen die klus geklaard was liepen hond en baas vrolijk verder. Ik vroeg op tactische toon aan het baasje of hij wellicht een hondenpoepzakje van me wilde ‘lenen.’ Maar nee, dat hoefde niet: ,,Ik betaal toch hondenbelasting? Moet ik dan ook nog eens gaan lopen opruimen?’’
You can’t fix stupid… helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s