Zwarte zaterdag


trafficjamOp zondag waren ze er wél… die broodnodige verkeersregelaars, maar toen waren ze een tikkie overbodig, want op zondag was het nog niet half zo druk als de dag daarvoor in de binnenstad. Goed idee trouwens om het verkeer vanuit parkeergarage Drievriendenhof richting het Steegoversloot (en zó dus de stad uit) te leiden, teneinde die rotonde bij de ‘bevroren’ Spuiboulevard, te mijden, maar had dat nou op zaterdag gedaan, dan was het die dag wellicht allemaal niet zo erg geweest.
Die enorme verkeers-ophoping op zaterdagmiddag had een blinde vink met dubbele staar kunnen zien aankomen, want een stad die zijn voornaamste verkeersader blokkeert door er een kermis neer te zetten is een stad die vraagt om moeilijkheden. Ook begrijp ik niet dat de ‘deskundigen’ die over een vlotte verkeersdoorstroming in Dordrecht gaan die eerdere zwarte zaterdagen op kermisdagen (ik herinner me vergelijkbare situaties uit 2011 en 2012) niet in hun agenda genoteerd hebben. Toegegeven, vorig jaar én het jaar daarvoor verliepen die zaterdagen minder rampzalig, maar toen waren er preventief wél verkeersregelaars ingezet.
En zo kom ik maar weer eens uit bij de vraag of een kermis op de Spuiboulevard eigenlijk nog wel te handhaven is. Nee, ik wil de kermis van niemand afpakken hoor, maar er moet toch een betere plek voor dit evenement te vinden zijn? De binnenstad biedt nauwelijks alternatieven: het Statenplein (eigenlijk hét evenementenplein bij uitstek)  is geen serieuze optie vanwege de markt aldaar, het Scheffersplein is voor de horeca en het Otto Dickeplein en Beverwijcksplein zijn te klein. Dus waarom niet naar Stadswerven of rondom het Energiehuis? Nee, want de zomerkermis, zo hoor ik sommige mensen denken, hoort in de binnenstad. Volgens mij is die gedachte achterhaald. De meeste kermisbezoekers komen van buiten de binnenstad dus voor hen werpt een verhuizing nauwelijks blokkades op. De medaille heeft trouwens twéé kanten: het was zaterdag prachtig weer en ik vraag me af waarom méér mensen niet de fiets, scooter of bus pakten naar de binnenstad die, los van kermis én wegwerkzaamheden, eigenlijk niet echt meer geschikt is voor zóveel autoverkeer op één middag.

Eén reactie

  1. Zo’n kermis zou je toch een andere en betere plek moeten geven. Inderdaad zou rondom het Energiehuis een goede optie kunnen zijn. Ik heb begrepen dat onlangs iemand een petitie is gestart om de kermis een andere plek te geven en ook de danceboulevard. Ik sluit mij daar van harte bij aan. Weg met de verkeersoverlast maar ook de geluidsoverlast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s