Bus-stress


stressed busdriverVerlangt u ook wel eens terug naar dat ouwe vertrouwde bussysteem in Dordrecht? Nee, ik ben geen sentimentele ouwe zak geworden die vroeger alles beter vond, maar laten we nou eerlijk zijn: het wás gewoon beter toen de gemeente, op het gebied van busvervoer op dit eiland, nog zelf de touwtjes in handen had. Waarom? Omdat de chauffeurs een, laten we zeggen wat ‘ruimer’ schema reden en als gevolg daarvan minder gestrest achter het stuur zaten. Ook kenden we die mensen een beetje, aangezien veel buslijnen min of meer vaste ‘kapiteins’ hadden die heer en meester waren op hun ‘eigen’ bus. En nogmaals, ik hoop dat u deze column niet opvat als een sneu gevalletje ‘opa vertelt’, maar ik haalde het vroeger toch écht niet in mijn hoofd om een potje tegen de buschauffeur te gaan lopen mekkeren omdat ‘ie wat laat was, per ongeluk eens een halte miste of z’n deurtjes niet snel genoeg opengooide. Dat gemopper is tegenwoordig schering en inslag, hetgeen ongetwijfeld met de, in mijn ogen, hardere en ‘gehaastere’ samenleving van vandaag de dag te maken heeft, waardoor de menselijke factor meer en meer naar de achtergrond verdwijnt. Het is echter óók een gevolg van véél te scherp gestelde aanbestedingen (de concurrentie is immers moordend) waardoor de chauffeurs tegenwoordig een ‘retestrak’, bijna ondoenlijk tijdschema moeten aanhouden, waarbij nauwelijks tijd over blijft voor een boterhammetje en een plasje. Een chauffeur die te laat aankomt of vertrekt krijgt niet alleen van de reizigers de wind van voren, maar ook van de werkgever die, dankzij de techniek van tegenwoordig, werkelijk álles kan checken: ,,Ik zie hier dat u de afgelopen maand wel erg vaak achter loopt op uw schema’’, krijgen ze dan te horen van de een of andere middelmanager die zojuist een statistiekje uit de printer trok. In mijn krant lees ik verhalen over chauffeurs die reizigers op de snelweg (nabij Ambacht) de bus uitzetten en over gehandicapten die op straat blijven staan. Dat soort ‘kromme’ dingen wil ik zéker niet recht praten, maar het zet een mens wél aan het denken… over vroeger bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s