Subsidies


subsidie‘Samenspel bij subsidies’, luidt de titel van een nauwgezette, zij het wat moeilijk leesbare rapportage. Ik heb het over onderzoek van de Dordtse Rekenkamercommissie naar de manier waarop de gemeente met subsidies omspringt. Het college van b & W reageerde er openlijk positief op maar dat is, zo zie ik het althans, toch écht een reactie voor de bühne. Tussen de regels door lees ik namelijk iets veel minder positiefs: het gemeentebestuur krijgt namelijk een ferme tik om de oortjes omdat het kennelijk maar weinig grip blijkt te hebben op de subsidies die het zelf verstrekt. Uit het rapport blijkt dat de gemeente, ondanks eerder gedane beloftes, nog altijd niet scherp genoeg controleert of al dat ‘strooigoed’ wel doelmatig besteed worden. Het gemeentebestuur heeft daar kennelijk maar matig zicht op en volgens de Rekenkamercommissie kan (of beter gezegd,‘moet’) de controle op subsidies ernstig aangescherpt worden, ofwel… er moet niet alleen intensiever, maar ook vaker met de ontvangers, alsmede met de gemeenteraad over de besteding van subsidiecentjes geëvalueerd worden. Verder concludeert de Rekenkamercommissie het volgende: ‘Niet alle gesubsidieerde organisaties zijn zelf ‘in control.’ Ik maak daaruit op dat er nog altijd organisaties zijn die geld van de gemeente krijgen terwijl ze hun zaakjes op financieel gebied bij lange na niet op orde hebben. Er verdwijnt dus nog altijd subsidiegeld (en die conclusie neem ik geheel en al voor mijn rekening) in zwarte gaten.
Als er een Oscar zou bestaan voor diplomatiek taalgebruik dan zou de Rekenkamercommissie zeker een beeldje in de wacht slepen. De conclusies in het rapport beginnen namelijk met de volgende zin: ‘In Dordrecht is er in beginsel een functionerend mechanisme om grip te houden op de gesubsidieerde organisaties. Er zijn echter wat aandachtspunten.’
Wacht even… bent u daar nog? Dan ‘vertaal’ ik het even naar de manier waarop mijn tandarts het zou zeggen: ‘U hebt in beginsel een prima functionerende elektrische tandenborstel in uw badkamerkastje staan waarmee u uw gebit optimaal kunt reinigen. Misschien dat u hem ook een keer zou kunnen gebruiken, dan hoefde ik u nu niet naar de mondhygiëniste te sturen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s