SBC-gebouw


sbc gebouw

Ja, het is een opvallend gebouw, maar is het ook een mooi gebouw? En eh, zouden de inwoners van Zwijndrecht er nou echt héél veel hartzeer van krijgen als het op een goeie (of kwade) dag tegen de vlakte zou gaan?
Maar wacht even… is het antwoord op die twee vragen eigenlijk wel relevant? We hebben het hier immers over een monument en van monumenten blijf je af. Dat is toch de achterliggende gedachte van het idee om een pand, hoe mooi of lelijk ook, de monumentenstatus te verschaffen… namelijk dat het ‘voor de eeuwigheid’ (wat dat ook moge zijn) behouden blijft?
Bent u daar nog? Ik heb namelijk het vermoeden dat louter de Zwijndrechtse lezers van deze column nu weten waar ik het over heb. Voor alle anderen… het gaat hier over het zogeheten SBC-gebouw in Zwijndrecht. Misschien herkent u dat ding wel als ik het beschrijf: het is die kolossale witte doos bij winkelcentrum Walburg met die vele kleine, schuin ‘uitstekende’ witte raampjes in die kunststoffen gevelwanden. Het SBC-gebouw, ontworpen door ene A. Lanz (die ik trouwens nergens op internet kan terugvinden) dateert van 1976 en dankt de naam aan het feit dat de eerste ‘bewoner’ de Stichting Bijzondere Cursussen (SBC) was. Of die club nog bestaat weet ik niet, maar wat ik wél weet is dat er tegenwoordig een fietsenhandelaar in het gebouw zit die zich hier vooral heel beperkt voelt in zijn mogelijkheden om door te groeien. De ondernemer wil óf de pui veranderen (in glazen wanden), of het hele pand laten slopen om er een, laten we zeggen, wat minder ‘beperkend’ bouwwerk neer te zetten… een pand dat uitstraalt: ‘hé kijk, hier kun je fietsen kopen.’
Als u het mij zou vragen, dan zeg ik: mij best, want ik vind het SBC-pand nou niet bepaald een lust voor het oog. Maar u vraagt het mij niet en da’s maar goed ook. Zoiets persoonlijks (én tijdsgebonden) als smaak, nóch de ambities van een ambitieuze ondernemer, mogen natuurlijk nooit doorslaggevend zijn als het gaat om de vraag of een beeldbepalend gebouw mag voortbestaan of niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s