Terlouw


Herdenking statenvergadering 1572

Jan Terlouw sprak donderdagavond in Het Hof, ter gelegenheid van de herdenking van de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. Zijn woorden maakten veel indruk op de vele aanwezige toehoorders. Ik nam de toespraak op met mijn iPhone en bij wijze van hoge uitzondering maak ik in mijn column graag een keer plaats voor de boodschap die deze nu 87-jarige oud-politicus en schrijver ons meegaf:
‘Domheid en macht… het zijn doodenge vrienden… aartsvijanden van rede en recht. Zorg dat die twee elkaar niet omarmen en bewaak met veel energie en met alle middelen die je kunt vinden de democratie. Op 19 juli 1572 werd hier in Dordrecht de basis gelegd waarop in de Nederlanden een democratische rechtsstaat kon groeien. Ik ben er van overtuigd dat het de enige staatsvorm is waarin rechtvaardigheid houdbaar is.
De mensheid is bezig de natuur te behandelen op een manier die zeer veel zorgen baart; de oceanen worden overbevist en zijn ernstig bevuild met plastic afval, de tropische regenwouden – longen van de aarde – worden gekapt ten behoeve van het produceren van veevoer, wat weer leidt tot veel te veel productie van het broeikasgas methaan. De biodiversiteit in Nederland, de verscheidenheid va planten en dieren, is nog maar 15 procent van wat het was in het jaar 1900. Zo’n 75 procent van de insectenmassa is verdwenen. Ziet u nog vliegjes op de voorruit van uw auto? Nauwelijks meer hè?
Fossiele brandstoffen als kolen olie en gassen zijn gevormd in honderden miljoenen jaren en we verbranden ze in enkele honderden jaren: da’s een miljoen keer zo snel.
Het is evident dat we ánders moeten gaan handelen en dat kán ook best. Iedere politicus moet zich bij elke beslissing die hij of zij neemt, de vraag stellen: wat vind ik rechtvaardig tegenover hen die na ons komen? Het antwoord op die vraag zal voor verschillende politici verschillend zijn, maar het kan alleen maar in een samenleving waarin álle belangen meetellen… niet die van enkele belanghebbenden, maar vooral die van onze kinderen en kleinkinderen. Alleen in zó’n samenleving kan de uitkomst hoopgevend zijn.’

Foto: Copyright Dordrechts Museum

Eén reactie

  1. Dat klopt allemaal, maar het heeft niks te maken met wat er in 1572 in Dordrecht gebeurde. Dan kun je de bouwers van middeleeuwse steden wel de schuld geven van ons parkeerprobleem of de houtvuurtjes van de jagers-verzamelaars in de pre-historie als oorzaak van de opwarming van de aarde aanwijzen. Historici hebben dit soort historicisme al lang achter zich gelaten, maar de leek gaat er nog vrolijk mee door. Zie http://apudthuredrech.nl/?p=580

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s