Scheefgroei


scheefgroei2Kun je de kritiek die de kersverse Zwijndrechtse wethouder Jos Huizinga liet neerdalen op Sliedrecht en Hardinxveld inderdaad afdoen als ‘procesverscheurend gebral’ of heeft de man gewoon gelijk en gooit hij terecht een uit hardhout gesneden en bewust ‘getimed’ knuppeltje in een hoenderhok?
Ik denk dat ik u, gezien deze wat lange openingszin, wel enige tekst en uitleg verschuldigd ben, dus daar begin ik maar meteen mee. Huizinga, sinds kort wethouder te Zwijndrecht, heeft bij zijn aanstelling onder meer de taak meegekregen (wethouders in Zwijndrecht werken op basis van een zogeheten raadsprogramma) om grote projecten in de ruimtelijke ordening aan te sturen en te begeleiden. Het streven daarbij is dat er, niet alleen in Zwijndrecht, maar in het gehele Drechtstedengebied een meer uitgekiende balans ontstaat tussen hogere en lagere inkomens. Dat is nu niet het geval: Zwijndrecht en vooral Dordrecht ‘huisvesten’, ten opzichte van de meeste andere Drechtstedengemeentes, nog altijd relatief té veel mensen met lagere inkomens en die demografische ‘scheefgroei’ heeft negatieve gevolgen voor de economische ontwikkeling van genoemde gemeentes. Steden die bewoond worden door veel mensen met lage inkomens hebben immers méér moeite om hun voorzieningenniveau op peil te houden. Daarbij komt dat mensen met een bovenmodaal inkomen in ‘armere’ steden (zoals Dordt) momenteel maar moeilijk een woning vinden en dus buiten de gemeente op zoek gaan naar een huis. Om die ‘pijn’ meer evenredig over de regio te verdelen is het noodzakelijk dat ook de andere Drechtstedengemeenten wat ijveriger gaan bouwen ten behoeve van mensen met lagere inkomens. Maar dát, zo stelt Huizinga, gebeurt veel te weinig: ‘Zonder die noodzakelijke solidariteit werkt het Drechtstedelijk samenwerkingsverband niet,’ aldus de wethouder.
Die opmerkingen werkten als een rode lap op een stier in de gemeentes waar Huizinga op doelde. Het Hardinxveldse raadslid Robert Phillippo (T@B) en diens Sliedrechtse collega Gerrit Venis (Pro Sliedrecht) reageerden furieus op de kritiek en beschuldigen Huizinga van het feit dat hij ‘vóór zijn beurt’ spreekt en de feiten niet kent. Dat laatste durf ik te betwijfelen: uit de statistische gegevens over inkomensverdeling en woningwaarde in de Drechtstedengemeentes blijkt namelijk dat Huizinga gewoon gelijk heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s