Lieve foto


kwetsbar verlangen

Het is een prachtplaat… een foto namelijk óver de liefde tussen twee mensen. Toen ik de afbeelding (eigenlijk een ‘freeze frame’ uit een video-kunstwerk van Maurice Nuiten) voor het eerst zag, dacht ik alleen maar ‘wauw’ en hield me (in mijn primaire reactie) totaal niet bezig met de vraag of die twee zo passievol in elkaar verstrengelde mensenlichamen nu mannelijk of vrouwelijk waren. Ik zag gewoon twee mensen die ‘in elkaar’ opgaan, die elkaar beminnen of zojuist bemind hebben en vervolgens in slaap gevallen zijn. Of zochten ze misschien troost bij elkaar in de grote boze wereld? Ja, ik liet mijn fantasie de vrije loop; dát is immers het mooie van kunst; je hebt er zo je eigen gedachten bij.
Maar goed, de foto was zo’n beetje het ‘boegbeeld’ van Dordrecht Pride (als het dat niet was is het dat nú wel) en dus drong even later tot me door dat het hier twee met elkaar versmolten mannenlichamen betrof. Keek ik, me nu bewust van die wetenschap, dan ineens ánders naar die foto? Nee dus, want liefde is immers een universeel ding en het gevoel van vertedering dat zich, bij de eerste aanblik van mij meester maakte bleef gewoon exact hetzelfde. Gewoon, een mooie foto over intimiteit en kwetsbaarheid. Bij Facebook ziet men dat kennelijk anders, want toen de samensteller van de tentoonstelling (waar de foto onderdeel van uitmaakt) het beeld op dit medium wilde plaatsen werd dat geweigerd en kreeg hij een Facebook-ban van 30 dagen opgelegd. Ook bleek de etalage van het pand aan de Spuiboulevard (waar de foto tot en met afgelopen zondag te zien was) bespuugd te zijn. Uit beide gebeurtenissen kan ik maar één conclusie trekken: volgend jaar graag weer een Dordrecht Pride (liefst nog groter) en ook weer een mooie Pride Walk, liefst met nóg meer deelnemers. En oh ja… kan die tentoonstelling Kwetsbaar Verlangen geen permanente plek krijgen? In het Stadskantoor wellicht of in het Onderwijsmuseum? Ja, een beetje uit protest, maar vooral ook omdat ‘ie zo mooi is.
Deze column komt ook op Facebook… mét de bewuste foto. Delen graag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s