Triest


verwarde vrouw‘Lieve dame uit Dordrecht na aanval op ouderen jaar naar gesloten inrichting.’ Aldus luidt de kop boven een rechtbankverslag in deze krant van afgelopen donderdag. Het verhaal ging over een 31-jarige notoire overlastpleegster die van de rechter op z’n minst een jaar moet worden opgenomen, nadat ze in juni in het Tolbrugkamp, zonder duidelijke aanleiding, drie ouderen had aangevallen. De vrouw (in ‘normale doen’ een lief mens) lijdt aan een vorm van paranoia en voelde zich, zo blijkt uit het proces-verbaal, ‘kritsch bekeken.’ Als gevolg daarvan ging ze zomaar ineens op de vuist met drie oudere mensen die zij kennelijk als een bedreiging zag. Even voor alle duidelijkheid: die drie mensen waren helemaal niet op zoek naar een confrontatie, maar bevonden zich toevalligerwijs nét op het verkeerde moment op de verkeerde plek, namelijk ‘in het gezichtsveld’ van deze psychiatrische patiënt.
Pas nadat ik het verhaal voor een tweede keer gelezen had kwam ik tot de wrange conclusie dat deze gebeurtenis geen drie maar vier slachtoffers telt. Want ja, natuurlijk gaat mijn medeleven uit naar die drie ouderen die, zonder dat ze daar aanleiding toe gaven, blauwe plekken en kneuzingen opliepen, maar in dit geval is de ‘dader’ óók slachtoffer… slachtoffer namelijk van onverantwoordelijke bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg. Als gevolg van haar handelen zit de (bewezen ontoerekeningsvatbare) vrouw momenteel in een politiecel. Dáár hoort ze niet en daar was ze ook nooit in terecht gekomen als ze in een eerder stadium van haar ziekte een plek had gekregen in een inrichting. Maar dat kon niet… want de wachtlijsten voor een dergelijke plek zijn in dit land (en zéker in deze stad) vandaag de dag, als gevolg van die bezuinigingen veel en veel te lang geworden en opvangplekken zijn schaars. Om geld te besparen, wordt er in de geestelijke gezondheidszorg momenteel namelijk vooral ingezet op ‘zorg aan huis.’ Dit onder het motto: de patiënt zit achter de geraniums en wij komen af en toe de pillen wel brengen.
Gevolg: een triest artikeltje in uw krant waarvan er, zo voorspel ik u, de komende jaren nog veel zullen volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s