Henk


cheersHenk heeft werk en dat werd tijd ook want hij was, naar eigen zeggen, ‘hard op weg om Dordts eerste bejaarde zonder arbeidsverleden te worden.’ In het café trakteert hij op bier en bitterballen en wij aan de grote leestafel, toch vooral gevuld met vage kennissen van het feestvarken, mogen meedelen in de vreugde. ,,Hé columnist… wat drink jij?’’ Ik bestel koffie maar krijg een biertje, want het is feest, zo heeft Henk besloten en daarbij hoort bier en eh… tegen beslissingen van Henk, zo weet ik uit ervaring, is geen beroep mogelijk. Nu kwam ik eigenlijk alleen maar voor een bakkie en een ochtendkrantje, maar ik ben de beroerdste niet en met frisse tegenzin proost ik dan ook mee op Henk’s prille schreden op de arbeidmarkt. ,,Wat is het eigenlijk voor een baan?’’ vraagt een van mijn tafelgenoten. Dat hij beter niet kunnen doen, want Henk, niet bepaald spaarzaam met woorden, besluit nu plaats te nemen aan onze tafel om uitgebreid tekst en uitleg te verschaffen. Het blijkt iets ingewikkelds te zijn, met internetproviders en verdeelkastjes op straathoeken. Eigenlijk gaat het formeel gesproken ook niet echt om een baan, maar om losse klussen en dát dan niet eens namens die providers zelf, maar in opdracht van een tussenpersoon. Het komt op mij allemaal wat vaag over. Toch heb ik, al terwijl ik hem stel, spijt van mijn vervolgvraag. ,,Dus een soort koppelbaas verdient geld door zoveel mogelijk opdrachten van providers aan te nemen en schuift jou dan wat centen toe om zijn klusjes te klaren. Had je dan niet beter direct voor een provider kunnen gaan werken?’’ Henk denkt even na, neemt een slok van zijn bier en zegt: ,,Tja, als je het zó formuleert klinkt het allemaal wel héél negatief. Om de feestvreugde verder niet te bederven zeg ik: ,,Nou ja… alles beter dan een uitkering toch?’’
Dan verschijnt er een hele vette grijns op zijn gezicht. ,,Verder nog vragen?’’, zegt Henk, die eigenlijk geen Henk heet en komende maandag, zo schat ik in, ook zeker niet onder zijn échte naam aan de slag gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s