Rechte ruggen


moneyEr wordt driftig gestrooid met ‘wisecracks’ en beledigingen, infantiel gesteggeld over trivialiteiten en schaamteloos gehengeld naar media-aandacht. Als ik terugkijk op de Algemene Beschouwingen word ik, ja zéfs bij de ochtendkoffie, nog altijd overmand door een mix van boosheid en schaamte. Is dat écht ‘onze’ Tweede Kamer, waar volwassen mensen met, naar ik aanneem toch goed functionerende hersencellen, elkaar zo ordinair vliegen afvangen en zo genadeloos de mantel uitvegen? Waar zijn de principes gebleven, de idealen, de omgangsvormen? Bestaan er eigenlijk nog wel politici met waarlijk rechte ruggen? Ja toch? Die vinden we al sinds jaar en dag bij de Staatkundig Gereformeerden… u weet wel, die mannen (sinds kort ook vrouwen, zij het niet van harte) met heuse principes, met normen en waarden… groot geworden op een dieet van stampot, karnemelk en levertraan, godvrezend, dienstbaar, handjes boven de dekens en voor het slapen gaan, toegewijd biddend voor ons aller zielenheil. Jawel, zelfs in deze tijd van politieke normvervaging is er gelukkig altijd nog de SGP. Nou ja, dat dacht ik althans, totdat ik las over de Alblasserdamse oud-wethouder en SGP’er Peter Zevenbergen die, ruim tien jaar na zijn vertrek, nog altijd een behoorlijke smak wachtgeld ontvangt. Hoeveel precies? Tja, dat is en blijft wat vaag. Toen Zevenbergen de politieke arena in het Dampdorp in 2006 achter zich liet ontving hij ongeveer vijf ruggetjes per maand uit de gemeentelijke schatkist. Zoiets heet wachtgeld, hetgeen de informele naam is voor een toelage die politici (in afwachting van een andere baan of een pensioen) krijgen uitgekeerd na een al dan niet vrijwillig vertrek uit hun functie. Maar inmiddels is Zevenbergen alweer geruime tijd directeur van een scholengemeenschap en ontvangt hij, naar eigen zeggen, nog hooguit een kleine 1500 euro per maand, ter aanvulling op zijn huidige salaris. Dat zal vast wel kloppen, maar da’s dan toch écht pas sinds kort… laten we zeggen, pas sinds het moment dat de royale deal die hij destijds binnensleepte, de aandacht van de media kreeg. Zevenbergen is sinds kort trouwens landelijk voorzitter van de SGP. In mijn ogen nu dus óók een partij met eh… vage rugklachten.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s