Veerplein


dordt vanaf ZwijndrechtAls het aan mij ligt zouden inwoners van Zwijndrecht ‘uitzichtbelasting’ moeten betalen. Ik heb het plan hiervoor gisteren voorgelegd aan het Drechtstedenbestuur en ik kan u vertellen dat het niet direct werd weggehoond. Vooral Zwijndrechtenaren die op of rond het Veerplein wonen moeten, wat mij betreft, flink in de bus blazen vanwege het feit dat ze toch maar mooi de hele dag door kunnen genieten van die prachtige bewegende ansichtkaart die Dordrecht heet. Ik stel dan ook voor, beste Zwijndrechtenaren, dat we het op een eurootje per dag houden en dan zullen we jullie óók nog matsen, want op zondag is het uitzicht gratis. Dat komt dan dus ongeveer uit op 331 euro per jaar voor wie direct aan de rivier woont en, laten we zeggen, ongeveer 150 euro voor alle andere inwoners van Zwijndrecht. Nou, da’s een koopje toch?
Nee, lieve streekgenoten aan de overkant, schrik nou niet en begin nou ook niet op me te mopperen, want het is natuurlijk maar een grap en nog een ouwe ook want al enkele tientallen jaren geleden (zelfs al eind jaren zeventig), ter gelegenheid van 1 april, bedacht door een collega-columnist. Zijn column leverde destijds behoorlijk wat verontwaardigde brieven op en het zal mij benieuwen of er straks op de Facebookpagina van deze krant (want daar komt dit pennenvruchtje later vandaag ongetwijfeld terecht) ook nog boze reacties verschijnen van ‘reaguurders’ die louter en alleen de eerste twee of drie regels gelezen hebben.
Feit is en blijft natuurlijk dat het ‘panorama  op Dordt’ vanaf de Zwijndrechtse oever werkelijk uniek is. Hooguit het zicht op Deventer vanaf de overkant van de IJssel is (bijna) nét zo mooi. Kortom, de gemeente Zwijndrecht heeft goud in handen met het Veerplein en eerlijk gezegd verbaast het me een beetje dat er nu pas écht serieuze plannen worden gemaakt om dat plein wat meer ‘attractief’ te gaan inrichten.
En eh… o ja, beste ‘overkanters’, verwijt me nou alsjeblieft niet dat ik ál te chauvinistisch ben. Ja, dat bén ik wel, maar ik ben toch vooral jaloers. Uw uitzicht op Dordt is namelijk zóveel mooier dan het mijne op Zwijndrecht.

Afbeelding: Dordt vanaf het Zwijndrechtse Veerplein… al eeuwenlang een fascinerend panorama.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s