Kinderpardon


thuisAls ik terugdenk aan de affaire Lili en Howic doe ik dat nog altijd met enige gêne. Hoe kan een beschaafd land als Nederland twee kinderen, die hier weliswaar niet geboren maar wél ‘getogen’ zijn en die gevoelsmatig nauwelijks een band hebben met hun ‘geboortegrond’ (in dit geval Armenië) zó bruusk uitzetten? Da’s gelukkig niet gebeurd, want zowel gevoel als verstand hebben uiteindelijk gezegevierd. En ja, ik weet het, er zijn nog veel meer Lili’s en Howics in dit land en die trekken nu natuurlijk óók luidruchtig aan de bel, maar dat is toch écht een gevalletje eigen schuld dikke bult. De ‘verzoek-tot-asiel-procedures’ verlopen in dit land namelijk tergend langzaam en de beroepsmogelijkheden zijn schier oneindig. Kinderen van asielzoekers wier aanvraag ‘in behandeling’ is krijgen daardoor vele jaren de tijd om zich hier als het ware te ‘wortelen’… ze gaan in Nederland naar school (verplicht trouwens), krijgen vriendjes, gaan op voetbal of dansles en groeien dus op ‘als’ en ‘tot’ Nederlander. Kortom, als de status ‘in behandeling’ maar lang genoeg laat voortduren, dan kun je het, althans als je een beetje gevoel in je donder hebt, eigenlijk niet meer maken om ‘vernederlandste’ kinderen alsnog weg te sturen.
En om die reden vind ik de motie ‘Kinderpardon’, die in de gemeenteraad door GroenLinks is ingediend, uitermate sympathiek en ik vind het prachtig dat ‘ie afgelopen dinsdag in meerderheid door de gemeenteraad is aangenomen. In deze motie (mede ondertekend door PvdA, CDA, SP en D66) wordt in feite om gemeentelijke ‘support’ gevraagd voor een initiatiefwet van de landelijke PvdA en de Christenunie. Die wet – mocht die er komen – moet er dan voor zorgen dat in Nederland ‘gewortelde’ asielkinderen, na vijf jaar niet meer kunnen worden uitgezet. De hamvraag is echter: stelt de motie ook écht iets voor of is hier sprake van louter symboolpolitiek? Ik denk dat het er wel degelijk toe doet… Dordt is nu één van de ruim vijftig gemeentes in Nederland die zich áchter een Kinderpardon schaart en dat móet iets waard zijn toch? Mij maakt het in ieder geval een tikkie trotser op mijn stadje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s