Energiehuis


energiehuis-dordrecht (1)

‘We zijn op zoek naar Bibelot… dat bestaat toch nog wel? Ja hoor, Bibelot zit tegenwoordig in het Energiehuis. Waar is dat dan, dat Energiehuis? Da’s simpel… je loopt de Vest en de Veststraat uit, dan ga je de dijk op, vervolgens een stukkie rechtsaf tot je een héél groot industriegebouw ziet staan. Dáárin bevindt zich Bibelot.’
Bovenstaande dialoog, tussen een buurtbewoner en een groepje wat oudere jongeren, speelde zich onlangs voor mijn voordeur af en is, in mijn ogen, exemplarisch voor de ‘staat’ van deze, tegenwoordig uit twee poppodia en een soort loungebar (Brandstof) bestaande voormalige jongerensociëteit. Bibelot doet het volgens mij helemáál niet zo verkeerd in het Energiehuis, maar is in dat nét iets te ver weg gelegen gebouw aan de buitenste buitenrand van de binnenstad wél een beetje ‘verloren’ geraakt en, erger nog, z’n ‘smoel’ kwijtgeraakt. Dat vind ik jammer en ook onverdiend, want feitelijk is Bibelot het slachtoffer geworden van de dadendrang van een iets te opportunistisch gemeentebestuur in 2013. Plat gezegd was dat bestuur destijds op zoek naar een invulling voor de voormalige elektriciteitscentrale, want dat gebouw móest en zou voor het nageslacht bewaard blijven. Een op zich nobel streven, maar wél een streven zonder heldere gedachte er áchter. ‘Wat gaan we eigenlijk doen met dat pand jongens? Eh… laten we wat cultuurclubjes bij elkaar vegen en dan hebben we hier, net als andere zichzelf serieus nemende gemeentes, óók een heuse cultuurtempel. Iemand nog Chardonay? Proost.
Kortom, zonder de haalbaarheid van het plan eerst uitgebreid onderzocht te hebben werden Kunstmin, ToBe en Bibelot destijds min of meer ‘vrijwillig verplicht’ naar het Energiehuis gedirigeerd. Nu is het alleen nog een kwestie van wachten (en intussen elk jaar heel veel geld bijpassen) tot de stad Dordrecht groot genoeg gegroeid is om die veel te ruim zittende Energiehuis-jas te kunnen aantrekken. Beetje de omgekeerde wereld eigenlijk, zo concludeerde onlangs het organisatieadviesbureau Berenschot
Mijn advies: biedt Berenschot een permanente ruimte in het Energiehuis aan, want die club doet de laatste jaren wel héél vaak onderzoekjes naar Dordtse en ‘Drechtse’ bestuursbloopers. Scheelt weer in de huurkosten toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s