Hoge nood


armoededebatHoeveel maandsalarissen zit ú eigenlijk af van een leven op straat? Heeft u dat wel eens uitgerekend voor uzelf? Waarom ik u dat vraag? Omdat ik bezig ben me voor te bereiden op Het Grote Armoededebat. Dat debat vindt vanavond plaats in De Buitenwacht aan de Bosboom Toussaintstraat en ik mag de discussie daar een beetje in banen leiden. En nét voordat ik aan deze column begon, lees ik op de website van het televisieprogramma 1Vandaag dat het aantal daklozen in dit land in de afgelopen zeven jaar verdubbeld is. Er zwerven in dit land vandaag de dag zo’n 30.000 mensen rond zonder vaste woon- of verblijfplaats. Kun je dat zien op straat? Ja natuurlijk… en niet alleen in de grote steden. Oók in Dordt is het straatbeeld in de afgelopen decennia in dat opzicht drastisch veranderd. Een paar jaar geleden maakte ik, samen met een hulpverlener, een rondje langs ‘verborgen’ schuilplekken in de binnenstad en dat rondje maakte veel indruk op me. Er ‘wonen’ op dit eiland véél meer mensen dan ik vermoedde in oude autowrakken, in garageboxen, in tentjes in de Biesbosch, in half afgebroken bedrijfspanden, onder bruggen en in portieken en dat aantal is in de afgelopen jaren, zo verzekerde mijn ‘gids’ me, drastisch toegenomen.
En zo kom ik terug bij de vraag waar ik deze column mee begon. In dat voormalige kerkgebouw in oud-Krispijn zal ik vanavond vermoedelijk nauwelijks daklozen tegenkomen, maar wel héél veel mensen die hooguit twee of drie maandinkomens van die gevreesde ‘gang naar het Leger des Heils’ af zitten. Geloof me… de nood is hoog in ons ‘welvarende’ Dordt anno 2018.
In de Buitenwacht bevindt zich ook een uitgiftepunt van de Voedselbank en daar tref ik, tijdens ‘afhaalmomenten’ de laatste tijd steeds vaker plaatsgenoten aan die, niet eens zo héél lang geleden, nog verbaasd of zelfs verontwaardigd gereageerd zouden hebben op de openingsvraag in deze column. Ik wil vanavond, als gespreksleider, dan ook minstens drie concrete plannen kunnen optekenen waarmee ‘we’ die schrijnende armoede in onze stad te lijf kunnen gaan. Met minder dan dat neem ik geen genoegen.

PS. Het debat heeft inmiddels (op 17 oktober van dit jaar) plaats gevonden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s