Gekonkelfoes


swimming-gif.gifVoor mijn collega op de krant, die het dorp al sinds jaar en dag van nabij volgt, zal het soms best een vreemde gewaarwording zijn. Het tripje dat hij meermalen per week richting Hendrik-Ido-Ambacht maakt is namelijk een tijdreis naar eh… vervlogen jaren. De late terugrit, na een Ambachtse gemeenteraadsvergadering richting het nog niet eens zo héél moderne Dordt, móet voor hem aanvoelen als die film  ‘Back to the future.’
In Ambacht is de politiek in de afgelopen halve eeuw nauwelijks wezenlijk veranderd. Ambachtse politiek ‘riekt’ nog altijd een tikkie naar stichtelijke mannenbroeders die weten wat wél en niet goed voor het volk is en naar ‘gekonkelfoes’ in schimmige achterkamertjes.
Zwemmen bijvoorbeeld mag best in Ambacht, maar eh, dan niet op zondag in het binnenbad van de nieuwe Louwert. Gek eigenlijk… ben je eerst jarenlang met buurgemeente Zwijndrecht aan het twisten over het opzetten van een gezamenlijk zwemparadijs, besluit je na veel zinloos gesteggel uiteindelijk zelf maar een nieuw zwembad neer te zetten en vervolgens spreek je dan af dat het binnengedeelte daarvan op zondag gesloten moet blijven. En nee, da’s geen aanval mijnerzijds op mensen met een principiële geloofsovertuiging. Als, nou de helft, tot driekwart van Ambacht zwaar gereformeerd zou zijn, dan begrijp ik best dat men daar op zondag geen spetterend ‘ophef en vertier’ tolereert. Maar het grootste deel van de 35.000 Ambachtenaren gaat op de ‘Dag des Heren’ helemáál niet ‘ter kerke. Daarbij komt dat in het buitenbad van de Louwert al vele jaren, ja óók op zondag, naar hartenlust gepoedeld wordt. Maar goed, elke gemeente krijgt het bestuur dat het verdient, want kennelijk heeft de goegemeente (kerkelijk of niet) bij de laatste raadsverkiezingen massaal gestemd op die partijen (CDA, Christenunie/SGP, Gemeente Belangen) die momenteel de coalitie vormen. Wat een en ander wrang maakt is dat Gemeente Belangen zich bij die zondagssluiting heeft neergelegd, louter omdat het anders na 40 jaar oppositie en een enorme verkiezingsoverwinning nog steeds geen wethouder mocht leveren. Kennelijk is voor deze partij het pluche belangrijker dan de ‘eigen’ kiezer. Zo blijft Ambacht hangen in oude politiek…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s