Koffie


man-with-beer_u-l-pipn9c0Hij heet Bob en, geloof het of niet, hij bestelt koffie op dit late uur in het café met het weldadige aanbod aan stoere-namen-bier. ,,Bejje bekeerd of zo?’’ vraagt de man naast wie hij plaats neemt aan de stamtafel. Ik zit daar een meter vanaf en faal, al lezend in een krant, glansrijk in mijn poging de conversatie niet af te luisteren. ,,Nee joh… mag niet meer,’’ zegt Bob tegen zijn tafelgenoot van wie ik weet dat hij Hans heet. ,,Wat maggie nie meer?’’, zegt Hans. ,,Nou eh… bier’’, antwoordt Bob op sombere toon. ,,M’n lever ken ’t nie meer hendelen, volgens de dokter. Als je zo doorgaat met zuipen lig je nog voor de Pasen op de Essenhof madieliefjes omhoog te douwe. Dat zei die echt… nou ja, met andere woorden dan, maar die begreep ik niet helemaal. Hij zei ook dat ik mijn leven té veel gedronken heb en dat m’n lever nou zoiets heb van eh… kappe nou.’’
Hans, niet geplaagd door enige vorm van mededogen, drinkt z’n vaasje in drie teugen leeg, wenkt de ober voor vervangend glaswerk en zegt dan. ,,Maar jij zuip toch helemaal niet zoveel?’’
Bob trekt een verontwaardigd gezicht en zegt: ,,Nee, volgens mij valt dat reuze mee… elke dag een biertje of zes max. Nou ja, en ’s avonds dan nog een paar tappies voor de gezelligheid, maar da’s alleen als ik hier ben. En hoe vaak zit ik hier nou? Twee, hooguit drie avondjes per week.’’
Hans knikt begrijpend en neemt nog een slok van zijn inmiddels door de ober ‘ververste’ vaasje. ,,En wat nu? Voortaan alleen nog maar koffie? Bob is er nog niet helemaal uit. ,,Weet je… ik hou niet van frisdrank, alcoholvrij bier kenne ze beter terug in het paard stoppe, thee is voor mietjes, dus dán maar koffie. Nou ja, met een scheutje Baileys dan… da’s nét melk joh, dus dat kan vast geen kwaad toch?’’
Hans is het daar volledig mee eens, wenkt wederom de ober en zegt: ,,Jij nog iets Bob?’’
,,Doe maar hetzelfde, maar dan eh… zonder koffie.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s