Loopgraven


zwarte-piet14Het is vandaag Sinterklaas, maar voor mij is de lol er eerlijk gezegd al af. Waarom? Omdat ik zo ontzettend moe ben van het gezever dat dit ooit zo fijne kinderfeest alweer veel te lang overschaduwt. Ik heb mijn buik vol van die griezelige halsstarrigheid van volwassenen die hun eigen ‘belang’ (wát dat ook is) boven dat van (hun) kinderen stellen. En dus kom ik tot de volgende conclusie: ik wás nooit en bén ook nog altijd niet, vanuit het diepst van mijn ziel, tegen de figuur Zwarte Piet, maar ik vind tóch dat we open moeten staan voor verandering. En als u zich, als reactie op dit betoog, nu gaat beroepen op dat woordje traditie, dan meld ik u graag dat tradities door de jaren heen nu eenmaal veranderen en soms zelfs (gelukkig) helemáál verdwijnen. Ik bedoel: we doen ook niet meer aan katknuppelen en paling trekken, de ‘roe’ van Piet is ook geruisloos verdwenen en we zetten heksen vandaag de dag al lang niet meer op de weegschaal om ze vervolgens te verzuipen of in de hens te steken. De kleur van Piet (ik gaf het al in een eerdere column aan) is nu eenmaal kwetsend voor sommige mensen en die realiteit los je niet op door heel hard ‘rot op naar je eigen land’ te roepen, want de mensen om wie het draait wónen al in hun eigen land… namelijk hier. Deal with it. Het Nederland van vandaag is nu eenmaal een ‘veelkleurig’ land en geloof me, dat gaat ook nooit meer veranderen.
Het sinterklaasfeest is in de afgelopen jaren een zuur evenement geworden, louter en alleen omdat voor- en tegenstanders zich hebben ingegraven in hun loopgraven en elkaar van daaruit bestoken met nú gelukkig nog slechts verbale bommen en granaten. Daarbij komt dat kinderen (en volgens mij draait dat hele feest toch écht om kinderen) hélemaal geen boodschap hebben aan dat gezemel van volwassenen over kleurtjes en tradities. Om uit die loopgraven te komen is een compromis nodig. Dat compromis heet roetveegpiet en die Piet zal voor geen enkel kind de pret bederven.

PS. Column stond op 5 december in de krant.

Eén reactie

  1. Voor mij en heel veel andere mensen is de lol er helemaal niet van af. Zie ook de enorme drukte in de binnenstad toen de stoomboot weer aan kwam.

    Heel veel ouders houden zich niet met de discussie bezig en vieren gewoon Sinterklaas net als altijd. Laat dat groepje onruststokers gewoon en wij vieren ons mooie Nederlandse feest gewoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s