Slikken


amstelwijck

Ja, het móet allemaal nog besproken worden… eerst op commissieniveau en, later deze maand, ook nog door de gemeenteraad. Toch heb het gevoel dat het al min of meer beklonken is: in die nieuwe buurt Amstelwijck, die zich uitstrekt van de voormalige voetbalvelden van SC Amstelwijck tot en met het terrein van ‘wijlen’ Refaja, worden de komende jaren meer dan vijfhonderd woningen gebouwd en dát gaat ten koste van tennisvereniging (Thialf) en naturistenvereniging (Goed Af), die daar al jaren gevestigd zijn. Voor de naturistenclub is dat een wel érg bittere pil om te slikken, want nog geen twee jaar geleden (toen bleek dat kantoorplannen op deze plek ‘onhaalbaar’ waren) kreeg men hier te horen dat men mocht blijven. Voor het ‘noodlijdende’ Thialf is het óók slikken geblazen, omdat de tennisclub hoopte dat de komst van (‘sjieke’) woningen de vereniging weer wat nieuwe aanwas zou kunnen opleveren.
Nu zijn de gemeentelijke bouwambities begrijpelijk want Dordt krimpt momenteel (aantoonbaar ) en krimp is nu eenmaal (en da’s óók aantoonbaar) dodelijk voor het voorzieningenniveau van een stad. Wat ik minder begrijpelijk vind is dat er zo halsstarrig wordt vastgehouden aan prijzen en aantallen: er komen hier, mócht het college groen licht krijgen van de raad, 357 eengezinswoningen, 210 appartementen en vijftien vrije kavels en dat allemaal in het duurdere segment, ofwel vanaf 350.000 euro. Maar is dat nou écht keiharde noodzaak? Je kunt er immers voor kiezen om hier, naast die beoogde villa’s, óók wat goedkopere woningen te bouwen; dat levert een leuke mix op en je voorkomt dat er wederom een geïsoleerde ‘compound voor de welvarenden’ á la De Hoven, Plan Tij, Visserstuin en De Dordtse Hout gecreëerd wordt.
Daarbij denk ik dat je zowel de tennisclub als de naturistenvereniging gewoon kunt laten blijven waar ze zitten. Dat gaat ten koste van hooguit tien tot twintig woningen. Nu hoor ik ze bij de VVD al brullen: hé goochemerd, da’s allemaal leuk en aardig, maar dan wordt de opbrengst toch kleiner? Geheel in de stijl van de liberalen zou ik deze vraag willen beantwoorden met een welgemeend: Ja… dus?

Afbeelding: Tennisvereniging Thialf ontvangt de nieuwe bewoners van Amstelwijck graag op haar banen, maar moet wijken. © Google Earth

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s