Vriese-pijn


drunks2Bewoners van Kromhout, Kasperspad en Vrieseplein zijn woedend. Ze hebben het helemaal gehad met het gemeentebestuur en voelen zich ernstig in de maling genomen. Waar dit over gaat? Over de voorgenomen verhuizing van de dagopvang van het Leger des Heils van de Dubbeldamseweg naar het Kromhout. Dát gaat, zo voorspelde ik al in een eerdere column, dit stukje van de binnenstad nóg meer ‘belasten’ dan het nu al tientallen jaren doet. En nee, daarmee wil ik niks negatiefs zeggen over de organisatie Leger des Heils, waar men zich al sinds jaar en dag liefdevol ontfermt over groepen mensen die het in het leven minder getroffen hebben dan u en ik. Het Leger doet goed werk, maar de problematiek is anders geworden: groter, harder, gecompliceerder en dát legt de laatste jaren een veel te grote druk op dit deel van de binnenstad.
Het draait hier namelijk al lang niet meer om een paar dak- en thuislozen die overdag een beetje rondhangen en rondsjokken en ’s nachts een bedje bij het Leger vinden. Nee, we spreken hier over mensen met ernstige verslavingen (drugs, alcohol), over psychiatrische ‘gevallen’ en over soms agressieve figuren. En dan heb ik het nog niet eens over de aantrekkingskracht die het Vrieseplein (als openluchtwachtkamer van Leger des Heils en het vertrekkende Yulius) uitoefent op allerlei andere ‘duistere’ types. De komst van supermarkt Dirk (goedkope drank en aluminiumfolie voor crackgebruik) heeft de situatie ook zeker geen goed gedaan. Op en rond het plein wordt structureel gezopen, worden verdovende middelen gespoten, gesnoven en gerookt en wordt er volop gehandeld in van alles en nog wat. En oh ja, óók wordt er (tegen gevels) gepist en zelfs (achter auto’s en in bosschages) gepoept. Afgelopen zomer zag ik er een verslaafd stelletje zowaar zelfs een gezellig wippie maken en na afloop werd er nog keurig afgerekend ook… met dope. Het geduld van de buurt (die zich jaren achtereen uiterst begripvol toonde) is nu op en dat begrijp ik volkomen. Ik vind dat het gemeentebestuur, dat hier al zó lang de andere kant op kijkt, zich eigenlijk diep moet schamen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s