Woord 2018


woordenAls voorzitter van dat los-zand-clubje móet ik de jury nog bijeen roepen, maar die jaarlijkse ‘meeting’ zal ongetwijfeld binnen nu en twee weken plaats vinden. Dán gaan we (collega’s uit de media) weer bekend maken wát het Dordtse woord van het jaar 2018 zal zijn. We doen dat al sinds 2011 en u herinnert zich vast nog wel een paar ‘winnaars’, waaronder ‘schapetrots ‘ uit 2014, toen onze lokale FC naar de hoogste voetbaldivisie promoveerde. En wat dacht u van ‘pantoffelritje’ uit 2015 (elektrische autootjes die ouderen van en naar het ziekenhuis of het winkelcentrum brengen)? En dan was er nog ‘loempiadichter’ uit 2016, toen Xuan Tran, loempiaverkoper en succesvol dichter, de strijd voor behoud van zijn kraam op de Visbrug ‘won’. Er waren ook ‘winnaars’ die niet wisten te beklijven. Zo moest ik het winnende woord van vorig jaar zelfs even opzoeken. Het bleek valboete te zijn. Dit naar aanleiding van artikelen over een extra bijdrage die bewoners van een Dordts woonzorgcentrum moesten betalen als zij vaker dan twee keer per jaar gevallen waren en gebruik maakten van de noodknop. Valboete  ‘bereikte’ destijds de journaals en actualiteitenrubrieken en drong zelfs door tot in het parlement en tóch is dat woord op de een of andere manier niet blijven hangen in ons collectieve geheugen. Waarom niet? Geen idee eigenlijk.
U bent nog van harte welkom om uw bijdrage te leveren aan onze shortlist, waar inmiddels al een aardig lijstje op staat. Ik geef er vast een paar weg: zuchtbrug (De Merwedebrug had in 2018 veel last van storingen), Boemeldrecht (een Dordrecht met minder intercitytreinen), en plasbeleid (gehanteerd door het GroenLinks-raadslid Kitty Kruger met betrekking tot het gebrek aan openbare toiletten in deze stad).
Voordat u reageert… er zijn wél een paar criteria aan uw inzending verbonden: allereerst moet het woord voor het eerst in 2018, in de media ‘gehanteerd’ zijn en verder moet het ook min of meer ‘geboren’ zijn uit een lokale nieuwsgebeurtenis. Verder spelen natuurlijk ook zaken als humor en creativiteit een rol van betekenis.
Ik wacht uw mailtjes naar k.thies@ad.nl rustig af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s