Slogans


verkiezingxHij staat op de nominatie om de slechtse reclameslogan van het jaar te worden. Tóch vind ik dat slagzinnetje van het Dordtse stukadoors- en schildersbedrijf Schutte nu al dé kreet van het jaar. ‘Ga zelf niet kutte, bel Ronald Schutte!’
Dat zinnetje blijft, of je dat nu wil of niet, onverbiddelijk op de harde schijf in je bovenkamer zitten en ik vind het dan ook een waardige opvolger van die eerdere onuitwisbare slogan  ‘Zit je haircut?’, die een Utrechtse kapper ooit bedacht. Toegegeven, ze zijn allebei héél slecht, maar misschien juist dáárom eigenlijk ook ontzettend goed.
Lang geleden was ik redacteur bij het VARA-televisieprogramma ‘De Verleiding’ en voor een aflevering van deze talkshow, die geheel en al over reclame ging, verzamelden we (de redactie dus) ooit eens de meest prachtige ‘taalvondsten’ van bedrijven die dachten geld uit te sparen door géén reclamebureau in te huren, maar zelf een slogan te bedenken. Zo toonden we in het programma destijds een advertentie van een Amerikaanse fotograaf die adverteerde met de tekst ‘We shoot kids and animals.’ Of dat nou een ‘taalongelukje’ of een meesterlijk ‘bewussie’ was konden we destijds niet achterhalen.
De meest smakeloze reclameslogan vonden we bij een Amerkaanse begrafenisondernemer, die adverteerde met de slagzin: ‘We burry cheaper and deeper.’
Een jaar of vijf, zes geleden afficheerde de Dordtse kinderopvang H30 zich met de tekst ‘Uw kind, ook óns een zorg.’ Die ben ik noot meer vergeten, simpelweg omdat dat zinnetje nu eenmaal voor tweeërlei uitleg vatbaar is. Je kunt er ‘betrouwbaarheid’ in lezen, maar je kunt ook concluderen dat ze bij H30 ernstig maling aan kinderen hebben. Overigens kon de gemeente er ook wel van: het jaren achtereen gebruikte stedelijke promotiezinnetje ‘Dordt wordt ‘t’ was misschien niet eens zo héél slecht, maar als je die kreet destijds afzette tegen ‘Amsterdam heeft ‘t’  en ‘Rotterdam doet ‘t ‘, kwamen we er wel een beetje bekaaid vanaf. Overigens ‘promoten’ we ons als stad momenteel met de slogan ‘Dordrecht, bijzonder dichtbij.’ Die is misschien stijlvol, maar ‘beklijft’ nou ook weer niet echt. Ik moest het in ieder geval even opzoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s