Brandspuit


natWie trekt het potje Viagra open? Nou ja, het denkbeeldige potje dan, want ik heb het gewoon over de politiek, die ik momenteel behoorlijk slapjes vind. Toegegeven, burgemeester Wouter Kolff hield, in tegenstelling tot zijn Haagse collega Pauline Krikke, nog even de poot stijf toen bleek dat het vreugdevuur in Wielwijk een centimetertje of 30 te breed was, maar over het algemeen vind ik dat ambtsdragers en politici zich momenteel nogal ‘slag-om-de-armerig’ opstellen waar het gaat om die malle rituelen die wij onder het mom ‘traditie’ in dit land zo angstvallig in stand houden. Wat is er trouwens in hemelsnaam vreugdevol aan zo’n krankzinnige brandstapel in een stad die gedurende de jaarwisseling toch al zo letterlijk ‘onder vuur’ ligt?
Nou ja, bij GroenLinks durven ze dan in ieder geval nog hardop te zeggen dat er een algeheel vuurwerkverbod moet komen, maar verder bespeur ik in de politiek vooral voorzichtigheid, want er ligt altijd wel weer een verkiezing in het verschiet en kleur bekennen betekent dat je ook wel eens kiezers kunt kwijtraken. Waarom hoor ik nou nooit eens een politicus hardop zeggen dat Nederland tijdens de jaarwisseling de laatste jaren té veel trekjes begint te vertonen van een land in oorlog en dat het dus de hoogste tijd is om knopen door te hakken. Oud-en-nieuw was ooit leuk toen vaders met hun kinderen, voor de deur van hun huis wat vuurpijltjes en rotjes afstaken ter waarde van 25 piek. De buren kregen een handje of een zoentje en vervolgens veegden pa en moe hun stoepje schoon, werd er de volgende dag nog wat ‘uitgebuikt’ met skispringen en Weense walsjes en gingen we op 2 januari weer over tot de orde van de dag. Die tijd… geloof me… komt nooit meer terug.
Gisteren vroeg ik een mij bekende brandweerman hoe hij de jaarwisseling beleefd had. Zijn antwoord sprak boekdelen: ,,Laat ik het zo zeggen… de neiging om mijn brandspuit op volle kracht soms even 180 graden te draaien wordt elk jaar groter.’’
Ik weet ineens weer waarom ik zo van brandweermensen hou. Jammer dat ze zo gezagsgetrouw zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s