Voetbalmuseum


voetbal-achtergrond-met-voetbal-in-het-gras_1048-2173Het Nationaal Voetbalmuseum, nu nog gevestigd in Roosendaal, is op zoek naar een nieuw onderkomen en ik vind, uit de grond van mijn hart, dat Dordrecht hiervoor de ideale bestemming is. Waarom ik dat vind? Simpel… omdat ik denk dat een dergelijk museum in deze stad uitstekend tot zijn recht komt en dus zou ik het mooi vinden als iemand van gemeentewege (waarom niet onze sportwethouder?) zijn voelsprieten eens zou uitsteken om eens te kijken of een verhuizing naar Dordt, voetbalstad én museumstad bij uitstek, tot de mogelijkheden behoort. Misschien wel in combinatie zelfs met het (straks hopelijk) vernieuwde voetbalstadion  van onze lokale FC. Nu hoor ik sommigen van u al hardop denken: Dordt een voetbalstad bij uitstek? Jazeker wel…  vooral als het om amateurvoetbal gaat, kun je Dordt met recht een heus voetbalbolwerk noemen. Er zijn hier maar liefst tien amateur-voetbalverenigingen actief. Ooit waren dat er zelfs bijna twee keer zoveel, maar veel clubs (of clubnamen) zijn in de loop der jaren verdwenen vanwege fusies of omdat ze zijn opgeheven. Ik herinner me in ieder geval nog Fluks, Gelukvogels, ODS, Nosvri, DMC en DBC al ben ik me bewust van het feit dat ik nu ongetwijfeld wat namen vergeet. Het is nog niet eens zo lang geleden dat dit eiland (en de omliggende regio, waar nog eens 15 voetbalclubs actief zijn) bekend stond als het KNVB-district met de meeste amateurvoetballers in Nederland.
Verder is DFC (Dordrechtse Football Club), opgericht in 1883, een van de oudste voetbalverenigingen van het land en (in ieder geval bij voetballiefhebbers) minstens zo bekend als de club Emma waar de familie Van der Gijp furore maakte. Hoe dan ook, je kunt stellen dat Dordt (ook nog eens de stad van de roemruchte KNVB-voorzitter Karel Lotsy,) nog altijd voetbal ‘ademt’. Het Nationaal Voetbalmuseum en de daarbij horende Voetbal Experience (een verzameling aan voetbal gerelateerde spelletjes) aast nu op een verhuizing naar een meer centraal in Nederland gelegen stad en de KNVB, partner van het museum, wil daar maar al te graag aan meewerken. Wie gaat deze ‘lobby’ voor voetbalstad Dordrecht in gang zetten?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s