Mastodont


debijbelIk krijg de beelden al dertig jaar niet meer van mijn netvlies. Zo af en toe komt die droevige fotoserie langs als ik ’s avonds onder mijn dekbedje kruip en mijn ogen sluit. Het is zijn hartverscheurende beelden: twee jongens staan op het balkon van een flatgebouw in Teheran in afwachting van hun executie. Ze worden opgehangen, hebben de strop al om hun nek, maar mogen nog even afscheid van elkaar nemen alvorens ze even later, boven een druk stadsplein, aan een hijskraan bungelen.
De jongens hadden een zware zonde begaan… ze hielden van elkaar en hadden samen de nacht doorgebracht. Maar eh… dát mag niet van God… het mag ook niet van Jaweh en het mag al zeker niet van Allah, zoals ‘de almachtige’ in deze contreien genoemd wordt. Die vindt dat verwerpelijk, afschuwelijk… een doodzonde. Althans dat is de interpretatie van de ‘aanhangers’ en ‘woordvoerders’ van deze meedogenloze Oppermacht, die het tweetal op heterdaad betrapten en voor de rechter sleurden.
Misschien vindt u het raar van me, maar dat beeld van die twee Iraanse jongens kwam zomaar ineens in me op toen ik vernam dat honderden orthodox-protestantse predikanten in Nederland dit weekend de zogeheten Nashville-verklaring hebben ‘onderschreven.’ De ondertekenaars, onder wie SGP-partijleider Kees van der Staaij (u weet wel, die man die zo trots op de cover staat van dat Dordtse tijdschrift dat onlangs verscheen ter gelegenheid van 400 jaar Dordtse synode) spreken zich daarmee uit tegen homoseksualiteit en transseksualiteit. Seksuele handelingen buiten het huwelijk worden in die Nashville-verklaring streng veroordeeld.
En nu hoor ik u denken: Overdrijf toch niet… zo’n executie in Iran en de ondertekening van zo’n mallotig document door wat Hollandse ‘mastodonten’ liggen wel héél ver uit elkaar. Ja, gelukkig wel, maar feit is en blijft dat die ‘veroordelende’ Nashville-verklaring de lhbt-gemeenschap in dit land, na een moeizaam emancipatieproces van eeuwen (want dat wás het in dit stukje ‘Bible-belt’), simpelweg weer de middeleeuwen in sleurt. Je zal verdorie jong en onzeker zijn in Ambacht, Sliedrecht of Hardinxveld en toevallig nét op het punt staan om uit de kast te komen… bah.­­­­

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s