Rotweer


bliksemsVoordat ik, na een afwezigheid van een kleine twintig jaar, in 2008 terugkeerde bij deze krant was ik ook al een periode voor De Dordtenaar werkzaam… jawel ‘De Dordtenaar’, dus nog zonder die letters AD er voor. Het Algemeen Dagblad was destijds onze grote broer in Rotjeknor, van wie we het landelijk nieuws, het buitenlandnieuws en de tv-gids betrokken en wij ‘lokaaltjes’ stortten ons vol overgave op stad en streek.
Nu had de Dordtenaar uit die jaren (ik heb het over de jaren tachtig) officieel geen christelijke signatuur, maar er werd destijds wél ernstig rekening gehouden met de, laten we zeggen, ‘gevoeligheden’ die vooral nog sterk leefden in een paar Ablasserwaardse stukjes ‘Bible-belt.’ En dus werd er niet gevloekt (nou ja… niet in onze kolommen), kregen predikanten relatief veel (kritiekloze) redactionele ruimte en was er (simpelweg omdat daar vraag naar was) een volledige pagina met alle aanvangstijden van kerkdiensten in het verspreidingsgebied. Over homo’s schreven we al helemaal niet, want die zaten nog in een eikenhouten kast in Noordeloos.
Ik schreef – dat moet ergens halverwege de jaren tachtig geweest zijn – eens per ongeluk in een artikeltje dat het al veel te lang rotweer was (het regende namelijk al een héle maand achtereen) en dat simpele woordje kostte me bijna m’n baan, want klagen over het weer was klagen over de Heer en dat leverde een waslijst aan boze telefoontjes op. Afijn, ik moest dus op het matje komen bij de hoofdredacteur en beterschap beloven, want met dát soort taalgebruik zouden we op den duur natuurlijk geen abonnee meer overhouden in het godvrezende ‘achterland.’
De tijden zijn veranderd… de mannenbroeders van toen, ofwel de heren (héél gek, maar het zijn bijna nooit vrouwen) die de woorden uit Het Grote Boek voor ons interpreteren, bestaan anno 2019 nog steeds. Hun God ‘zetelt’ vandaag de dag in Nashville, drinkt koffie met Tammy (‘Stand By Your Man’) Wynette en is niet begripvol en barmhartig voor iedereen. Die van mij is dat wel, want mijn God heet liefde. Ik geloof heilig in liefde… ja, ook in tijden van rotweer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s