Harold


fotograafJe zag ze vroeger al, nog vóór het digitale tijdperk… de wannabee-persmuskieten met iets te professionele apparatuur, gehuld in camouflage-jasjes met veel zakken en de zelfbenoemde ‘arty-farty-fotografen’ (meestal met petje) die ooit eens mochten exposeren in een of ander schoolgebouwtje. Dan waren er ook nog de ‘met het oor op de scanner-slapers’, die elk bermbrandje en elke aanrijding aangrepen om, waar dan ook (we hadden destijds drie dagbladen en twee weekbladen) te pogen wat tientjes binnen te slepen. Ze belden vroeger in bosjes aan bij de redactie als er weer ergens een brandje was en de eerste vraag die ik ze (als ik avonddienst had) dan altijd stelde was: ‘Heb je vuur?’ Nee, ik vroeg ze dan niet om een vuurtje voor m’n sjekkie, maar om een foto waarop je de vlammen nog uit het brandende pand zag slaan, want dat waren natuurlijk de aantrekkelijkste platen voor de krant van morgen. Zo nu en dan viel de keuze op het ‘vuur’ van de amateur en niet op de ‘násmeulplaat’ van de professional die nét een tikkie te laat was. Mede dankzij het feit dat je met die volautomatische digitale camera’s van vandaag altijd wel een redelijke plaat kan maken, lopen er tegenwoordig tientallen van die ‘beroepsfotografen’ rond in mijn stad. Ze kijken met ernstige blik om zich heen om vooral niet voor toerist te worden aangezien. Voor de meesten heb ik eerlijk gezegd wel een zwak en sommigen zijn zelfs écht goed. Harold, licht verstandelijk beperkt, is dat niet, maar hij is wél heel lief. Ik sta te kijken bij de nog nét niet ondergelopen kades en zie hem daar druk staan fotograferen met een ouderwetse Agfa Click. ,,Hebbie nog een fotootje nodig voor de krant?’’ roept hij me toe vanaf de Korte Engelenburgerkade. ,,Mail het me maar”, brul ik over het water terug vanaf de Buitewalevest. Hij steekt zijn duim op en ik ook. Harold gaat me nooit mailen, want alleen vandaag is hij persfotograaf… morgen is hij misschien rechercheur of brandweerman. Vorige week nog was hij, net als ik, ‘communist’ bij de krant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s