Loterij


yesJa, we moeten van het Centraal Orgaan Opvang Asieslzoekers in Dordt wat meer asielzoekers gaan huisvesten. Een stuk of honderd, in plaats van de 50 die we hier tot dusver recentelijk van een woning hebben voorzien. Ik schrik daar niet zo van, want dat was al vrij lang bekend en daar waren in een eerder stadium ook al heldere afspraken over gemaakt.
Het gaat hier overigens om mensen van wie we al wisten dat ze hier mogen blijven en dát ze dat mogen is een gevolg van het feit dat ze in hun land van herkomst simpelweg niet meer kónden blijven omdat ze daar gevaar liepen voor lijf en leden. Die mensen, gevluchte nieuwe landgenoten dus, hebben hélemaal niks en kunnen in dit veilige stukje van de wereld, na een moeizame periode, eindelijk een nieuw bestaan opbouwen.
In plaats van trots en blijheid (Het is toch een godsgeschenk dat wij dit in ons welvarende landje kúnnen en mogen doen?) kom ik op de (a)sociale media vooral veel, laat ik het vriendelijk zeggen, eh… zure verontwaardiging tegen in de reacties op dit nieuws dat eigenlijk geen nieuws is. En oh ja, die reacties komen niet van dak- en thuislozen, maar van mensen die afgelopen december (daar durf ik een pallet bier op te verwedden) toch écht aan een behoorlijk rijkelijke kerstdis zaten. Kortom, ik snap die hoge zuurgraad niet. Ten eerste niet vanwege het feit dat we hier in het op zes na welvarendste en op vijf na gelukkigste land van de wereld leven en ten tweede omdat we het in deze stad (waar ongeveer 55.000 woningen staan) over één tiende procent van het totale woonaanbod hebben. Kortom, uw wachtlijst (mocht u daarop staan) wordt door die 50 ‘nieuwkomers’ écht niet aanmerkelijk langer dan ‘ie tóch al was. En dan nog wat… het feit dat u en ik geboren zijn in dit rijke en uiterst veilige stukje van onze grote boze planeet is een voorrecht en géén verdienste. Eigenlijk hééft u de loterij al gewonnen, simpelweg omdat uw wiegje hier stond. Bekijk het eens van die kant en tel uw zegeningen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s