Nachtjacht


nachtjachtJa, er zullen straks vast wel weer een paar diep beledigde jagertjes en boze boeren aan de telefoon hangen en ik zal er wel weer van beschuldigd worden dat ik er als ‘stadsmannetje’ hélemaal niks van begrijp. Het zij zo, maar ik blijf het onzin vinden in Nederland anno 2019… jagen dus. Het is passé, wreed, immoreel en, zo blijkt uit diverse onderzoeken, in dit kikkerlandje ook helemaal niet écht nodig. Dus, beste schietgrage jagertjes, kom nou alsjeblieft niet aanzetten met het argument dat u jaagt om het ‘natuurlijk evenwicht’ in stand te houden, want er bestáát helemaal niet zoiets als een natuurlijk evenwicht in dit drukbevolkte en met asfalt geplaveide Madurodam aan de Noordzee. Er bestaat hooguit zoiets als een ‘gewenst’ evenwicht. Gewenst door wie? Door planmakertjes in provinciale en gemeentelijke besturen die, in nauw overleg met boeren, burgers en buitenlui, alsmede boswachters met verlanglijstjes, natuurgebiedjes tussen de steden aanleggen en vervolgens precies uitstippelen waar u mag fietsen, lopen of autorijden en waar fazanten, houtduiven, reeën, hazen of konijnen in een ‘gedroomd’ en dus ‘gedicteerd’ evenwicht moeten samen leven met een eveneens nauwkeurig gepland aantal vossen en andere roofdieren. Kortom: we spelen een beetje voor God (of noem het Moeder Natuur, als u niet gelovig bent) en we zien voortdurend dat zelfgecreëerde ‘wilde natuur in perfecte balans’ simpelweg niet bestaat (‘remember’ de Oostvaardersplassen). En dan gaan we dus bijsturen… lees afschieten. ‘Ja, maar eh…  dat doen we met respect’, hoor ik een verontwaardigd jagermannetje alweer brullen. Yeah, right… da’s net zoiets als tegen de rechter zeggen: ik beken dat ik m’n buurvrouw verkracht heb, maar ik deed het wél met respect. Wees dan op z’’n minst zo moedig om te erkennen dat je het gewoon lekker vindt om beestjes af te knallen.
Nu mogen jagers dus vossen gaan afschieten in deze provincie. Nou ja, dat móchten ze al, maar het mag vanaf heden ook ’s nachts. Daarbij wordt gebruik gemaakt van nachtkijkers en schijnwerpers. Da’s nog laffer, nóg wreder, nóg oneerlijker.
En ja, ik weet het, vossen jagen ook… alleen niet voor de sport.

Advertentie

Eén reactie

  1. Ook zoiets lafs: lekker schieten op fazanten, die in een “farm” gekweekt worden en zowat handtam zijn en dan in ’t wild loslaten om lekker af te schieten. Het is je reinste vorm van sadisme….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s