SchapenKoppieKoppie


schapenkoppie4Het zou nog wel eens het begin van iets héél moois kunnen worden. Ik heb het over het zogeheten SchapenKoppieKoppie, bedacht door de in Dordrecht geboren en getogen (maar inmiddels bijna in Rotterdam wonende) Cor Noltee. Jawel, mocht u zich dat wellicht afvragen, hij is de kleinzoon en naamgenoot van de bekende Dordtse kunstschilder.
Ik kan nu een ingewikkeld verhaal gaan vertellen over circulaire economie, over ‘urban mining’, over ecologische en sociale waarden en over de mogelijkheden die 3d-printers ons vandaag de dag bieden, maar waar het uiteindelijk om draait is een eiland van Dordrecht zonder plastic afval.
En wat is dan precies het SchapenKoppieKoppie? Simpel, het is een uit plastic afval vervaardigde miniatuurversie van dat prachtige kunstwerk dat u, nabij de afslag Rotterdam, aantreft op de Laan der Verenigde Naties. Dit inmiddels ruim een halve eeuw oude beeld, een schepping van de Dordtse kunstenaar Cor van Gulik ‘verbeeldt’ het welbekende verhaal van de oorsprong van ‘onze’ bijnaam Schapekoppen. De miniversie van dat beeld kunt u binnenkort, hopelijk bij allerlei winkels en in de Dordtse musea, tegen een ongetwijfeld geringe vergoeding aanschaffen en daarmee heeft u niet alleen iets héél moois op uw dressoir staan, maar helpt u ook met het terugdringen van de hoeveel plastic afval waarmee we op het eiland van Dordrecht helaas in toenemende mate geconfronteerd worden. Het beeld is namelijk, met behulp van een 3dprinter, vervaardigd uit plasticafval dat door de zogeheten ‘wasteshark’ (een soort robotbootje) uit de Spuihaven gevist is.
Ik heb het vermoeden dat de initiatiefnemers van dit project (dat zijn er een heleboel, maar ik licht graag de Duurzaamheidsfabriek, onderneemster Tirza Monster en het Da Vinci College er even uit) de SchapenKoppieKoppie zien als een eerste stap naar véél en véél meer toekomstige gebruiksmogelijkheden van plastic afval. Misschien een kleine Ary Scheffer of een handzame versie van Johan en Cornelis? Misschien bepaalde gebruiksvoorwerpen, als telefoonhoesjes of brilmonturen? Ik zie het in ieder geval al helemaal voor me en ga zeker een SchapeKoppieKoppie bestellen. Dat kleinood is voor mij, maar ik doe het voor mijn kinderen.

Afbeelding: de originele en de miniatuurversie van het ‘Schapenkoppenbeeld.’

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s