Aftelklok


aftelklokEr staat sinds kort, zij het op proef, een nogal opzichtige aftelklok in de Dordtse gemeenteraad. Dit om een en ander een beetje strak te houden, zeg maar. Op zich niks mis mee, dacht ik in eerste instantie… komen ze misschien wat eerder tot de kern van de zaak en worden er sneller knopen doorgehakt. Tóch hou ik zo mijn twijfels over de invoering van zo’n ‘verkeersmaatregel’ in de raadszaal. Ik volg de lokale politiek al vele jaren op de voet en heb nou óók weer niet de indruk dat de ‘langpraters’ en ‘in herhaling vallers’ nou een héél storende meerderheid in de raad vormden en vormen. Ja natuurlijk, er bevinden zich in elke periode altijd wel een paar raadslieden in de zaal die, om welke reden dan ook, vinden dat ze zich nadrukkelijker (lees: langer) dan anderen moeten laten gelden: de een doet dat door hard en met veel klémtónen te praten, de ander etaleert zijn of haar dossierkennis overdreven uitvoerig en er zijn er ook die hun spreektijd aanwenden om een punt te maken dat al lang geen punt meer was… dat zijn de zogeheten achterafgelijkjeshalers. Dan zijn er verder altijd wel weer wat types die de materie niet helemaal begrepen hebben en óók niet begrijpen dat de rest van de zaal al lang begrepen heeft dat zij het niet begrepen hebben (begrijpt u het nog?) en die dus maar wat voor zich uit raaskallen. Ook zijn er altijd wel wat raadsleden die elke minuut spreektijd aangrijpen om hun stokpaardje een ferme klap op z’n achterste te geven. De dames WEK, in de wandelgangen ook wel KWEK genoemd, (waar zijn ze gebleven?) wisten zelfs debatten over verkeersstromen, parkeerkosten en woningbouw terug te leiden tot zingen op school en verbouwingen in De Biesbosch, wat altijd weer leidde tot veel gekuch, gerinkel met theelepeltjes en drukte bij de toiletten. De meeste Dordtse raadsleden echter nemen zich prima in acht. Een tijdklok mag dan misschien bevorderend lijken voor de efficiency, maar zo’n ding kan ook dodelijk zijn voor de levendigheid, de spontaniteit en de creativiteit in de vergaderzaal.

FOTO: Rinie Boon voor AD De Dordtenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s