Molentocht


pinguinSinds Henk weer in de binnenstad woont is hij niet meer van de terrassen af te slaan. Althans, als het lekker weer is natuurlijk. De zon schijnt op deze februaridag volop en dus tref ik hem aan op zijn favoriete stekkie tegenover Johan en Cornelis, waar hij altijd lekker lang over zijn ‘koffie met krantje’ doet. ,,Hé, ’t is winter hoor. Ga onmiddellijk van dat terras af’’, zeg ik gekscherend terwijl ik plaatsneem op het lege stoeltje naast hem. Henk legt zijn krantje neer en zegt: ,,Grappig dat je dat zegt,  want eigenlijk is het héél bijzonder dat we hier nu zo lekker in het zonnetje zitten. Toen Evert van Benthem in 1986 zijn tweede Elfstedentocht won was het namelijk, net als vandaag, 26 februari (Ik schreef deze column afgelopen dinsdag, KT) en er was zelfs ooit een tocht die op een nóg latere datum verreden werd… dat was die van 28 februari 1929, al was dat, zo meen ik me te herinneren, geen officiële editie.’’
Ik liet die woordenbrij tot me doordringen en rilde even bij de gedachte aan smeltende ijsbergen, aan Max in een geluidloze racewagen en aan zwetende ijsbeertjes die elkaar op de Noordpool insmeren met Factor 30. Henk, oud-sportverslaggever (zij het van een andere, reeds ‘overleden’ krant) is een man van feiten en feitjes. Hij kan de opstelling van het Nederlands elftal in de halve finale van het WK’78 uit het blote hoofd opdreunen, weet precies hoeveel bronzen, zilveren en gouden plakken ‘we’ in welke Olympische zomer- of winterspelen dan ook in de wacht sleepten en somt desgewenst tot op de honderdste seconde nauwkeurig op hoe lang Ard Schenk er, beginjaren zeventig in Sapporo of Davos over deed om precies 1500 meter af te leggen op schaatsen die nog niet eh… ‘klapten.’
Het nog zwakke zonnetje gaat even schuil achter een wolkje. Wederom ril ik, maar nu omdat ik het toch écht even koud heb. ,,Weet je dat er vorig jaar rond deze tijd serieus gesproken werd over een Molentocht’’, zegt mijn feitjesbuurman die nu een biertje bestelt. Ik vind het een geruststellende opmerking.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s