‘Bloot’ shoppen


food in the nudeIk had het aanvankelijk nog even verkeerd begrepen, maar nadat ik het de bedrijfsleider had uitgelegd mag ik gelukkig de supermarkt weer in. Sorry, flauw, grapje… ik wil het vandaag namelijk met u hebben over ‘nude shopping, ook wel ‘food in the nude’ genoemd. Dat is momenteel een enorme trend in Nieuw-Zeeland, Australië en in diverse Amerikaanse Staten. En nee, maakt u zich geen zorgen, u mag uw kleren gewoon aanhouden tijdens uw dagelijkse of wekelijkse tripje naar de supermarkt, want het zijn de groenten en het fruit die in dit geval geen kleertjes aanhebben. En met ‘geen kleertjes’ bedoel ik natuurlijk geen plastic omhulsel, want dát is uiteraard waar het om draait bij deze milieuvriendelijke en tevens oogstrelende en ook nog eens heerlijk ruikende wijze van groente aanbieden. Nu is het niet helemáál nieuw hoor, want ik heb het ook al, zij het op bescheiden schaal, in een aantal Nederlandse supermarkten gezien: groente en fruit, op prachtige wijze uitgestald in grote (energiezuinige) koelstellingen, beneveld en daardoor mooi en vers gehouden door reinigende waterdampen. Voor een grote Nieuw-Zeelandse supermarktketen, zo lees ik in de grootste krant van dat land, werpt dat nieuwe systeem, sorry voor de woordspeling, inmiddels haar vruchten af, want niet alleen wordt er door die aantrekkelijke opstelling méér groente en fruit verkocht, ook de hoeveelheid plastic die daar ‘in omloop’ is neemt met tonnen af.
Zoals ik in eerdere columns al eens aangaf erger ik me al tijden aan het feit dat zóveel producten in Nederlandse supermarkten verpakt zijn in plastic. Een jaar of wat geleden besloot ik, bij terugkomst van het boodschappen doen, al mijn aangekochte etenswaren (o.a. kaas, appels, sla, chocola, broccoli, vegaburgers, aardappels) bij wijze van experiment van hun ‘jasje’ te ontdoen en dat leverde me een stapeltje plastic op dat hoger was dan mijn onderarm. Sinds die tijd doe ik veel en vaak aan ‘nude shopping’, maar helaas kan dat nog niet (of nauwelijks) in de supermarkt. Gelukkig wél op de weekmarkt, waar ik vlakbij woon. Hoogste tijd dat Jumbo, Appie, Plus of hoe ze ook heten eens wakker worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s