Amber


jihadbruidDe Dordtse Amber K. vertrok vier jaar geleden, op 19-jarige leeftijd, naar Syrië om zich daar, naar eigen zeggen, aan te sluiten bij een hulporganisatie aan de rand van het IS-Kalifaat. Sinds die terreurbeweging nagenoeg van de kaart is geveegd, leidt Amber (die in Syrië twee kinderen baarde) al maanden een uitzichtloos bestaan in een Koerdisch kamp in Noord-Syrië en wil ze nog maar één ding, namelijk terug naar Nederland. Mijn eerste reactie op een interview met haar (in het programma EenVandaag) was, ik geef het maar toe, eigen schuld, dikke bult en eh… blijf maar lekker weg. Dat zie ik inmiddels wel iets genuanceerder, al zit ik nog altijd vol twijfels over haar eventuele terugkeer.
Nu ken ik Amber niet persoonlijk, maar ik ken wel enkele van haar voormalig klasgenoten die destijds behoorlijk gemengde gevoelens hadden bij haar plotselinge bekering tot de islam. ,,We waren 14 en volgens mij is dat nou niet bepaald een leeftijd waarop je het leven ineens héél helder gaat zien’’, zegt een voormalige klasgenote van Amber (nu 23), die mij hier maandagochtend over benaderde. ,,Van een heuse bekering kon natuurlijk nooit sprake zijn, want wat wisten we op die leeftijd nou helemaal? Nee, ze vond vooral de aandacht mooi toen ze, net als enkele van haar Marokkaanse vriendinnen, ineens op school verscheen met een hoofddoek om en een lang gewaad aan. Met een andere levensvisie had dat volgens mij niks te maken… ze vond het gewoon stoer om even ‘the talk of the town’ te zijn en ook was het een manier om zich tegen haar ouders af te zetten.’’
Amber’s oud-klasgenote belde me omdat ze geschrokken was van de heftige reacties die ze op de Facebookpagina van deze krant aantrof. ,,Natuurlijk was het oliedom dat ze daar naartoe ging, maar om haar nu massaal toe te wensen dat ze mag wegrotten in de woestijn gaat mij en velen die haar gekend hebben véél te ver. Wil je daar alsjeblieft melding van maken in je column?’’
Bij deze dus… al nam dit telefoontje, hoe lief bedoeld ook, mijn twijfels niet weg.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s