‘Los’ in Dordt


hangoverNa vanavond zit het carnaval er weer op… ja, ook in Dordt, waar heuse katholieken vandaag de dag zeldzamer zijn dan bevers in de Biesbosch. Ik vraag me dan ook af of er morgen nog Dordtse carnavalsvierders in de kerk een zogeheten askruisje gaan halen om vervolgens tot en met Stille Zaterdag (de dag voor Pasen) te gaan vasten. Het zullen er niet veel zijn, want carnaval in ons Ooi- en Ramsgat staat, daar moeten we gewoon eerlijk zijn, niet bepaald nauw in verbinding met het katholieke geloof en is op dat vlak dan ook onvergelijkbaar met dat feest dat dezelfde naam draagt in Oeteldonk (Den Bosch), Kielegat (Breda) of Kruikenstad (Tilburg). Da’s ook logisch in deze uit gereformeerde rivierklei opgetrokken stad van Synode en Statenbijbel. En toch… ja, toch ben ik een beetje ‘om.’ Ik zal u vertellen hoe dat komt. Zoals ik in eerdere columns al aangaf, ben ik zelf niet écht een carnavalsvierder (mijn carnaval heet Big Rivers), maar zoals gebruikelijk stond ik afgelopen zaterdag wél voor de deur van mijn huis, waar jaarlijks de Dordtse optocht langs loopt. Die optocht, zij het bescheiden met hooguit een paar praalwagens, was wéér mooier dan die van vorig jaar en de mensen die er omheen hosten hadden een ‘aanstekelijk’ plezier. Dat kleine clubje oprechte feestvierders ontroerde me zelfs een beetje en ik dacht, wat is er nou mooier om te zien dan plaatsgenoten die samen op hun geheel eigen (‘Dordtse’) wijze, een feessie bouwen? Daar is in ieder geval niks op tegen toch? Ik zie het liever dan mensen die lopen te chagrijnen. Wij Dordtenaren worden in Breda tijdens het carnaval nog wel eens als lastige ‘bovensloters’ weggezet en eigenlijk zien ze ons daar tijdens die dagen liever gaan dan komen. Nou dan niet. Wij Dordtenaren hebben Breda helemaal niet nodig om ‘los’ te gaan… wij doen het op onze eigen manier. Laten we er dus naar streven dat ‘we’ hier volgend jaar een nóg grotere optocht hebben en dat het carnaval in onze binnenstad weer ouderwets zichtbaar wordt. Ik zeg: let’s make carnaval ‘op z’n Dordts’ great again.

(PS: column is van de dinsdag na het carnavalsweekend)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s