Thermometer


RutemetthermometerIk zit nog vol twijfels over die verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart. Meestal weet ik ruim van te voren welk hokje ik ga aanvinken, maar nou nét bij deze verkiezingen loop ik gevoelsmatig een beetje vast. Bepaal ik mijn keuze bijvoorbeeld louter ‘op onderwerpen’, of ga ik eh… strategisch stemmen? De uitslag van provinciale verkiezingen is immers van invloed op de samenstelling van de Eerste Kamer en die is weer bepalend voor de ‘slagkracht’ van het huidige kabinet. Dus ben ik die provinciale kieswijzer er maar eens op na gaan slaan om uit te zoeken of ik wellicht ook twee vliegen in één klap kan slaan. En nu ligt het vast aan mij, want een kieswijzer werkt immers juist vanwege het feit dat je prioriteiten moet stellen. maar het zijn juist de aangeboden keuzemogelijkheden die me tot wanhoop drijven. Al bij de eerste vraag (‘Welke drie thema’s vindt u het belangrijkst?’) bleef ik al min of meer steken, omdat ik méér dan drie van die aangeboden onderwerpen éven belangrijk vind. Mijn keuze valt uiteindelijk op woningbouw, vervoer en arbeidsmarkt en precies op dat eerste onderwerp dient zich alweer een nieuw probleem aan, want ook nu moet ik weer keuzes gaan maken die, in mijn optiek, eigenlijk niet te maken zijn. Moeten er bijvoorbeeld méér sociale huurwoningen komen (prettig voor mensen met een wat smallere beurs) of zie ik liever meer koopwoningen verrijzen (goed voor de doorstroming op de woningmarkt)? Wil ik meer starterswoningen zien (fijn voor mijn kinderen later) of moeten we de prioriteit leggen op appartementen voor senioren, waardoor er eveneens meer ‘ruimte’ op deze vastzittende markt ontstaat? Het liefst zou ik antwoorden: allemaal natuurlijk, want je breekt de woningmarkt alleen maar open als je het één doen, zonder het ander te laten. Daarbij komt ook nog eens dat de provincie in dit kader uiteindelijk maar bar weinig te ‘bepalen’ heeft. Ik zie die aanstaande verkiezingen dan ook vooral als een thermometer om ‘op te nemen’ hoe warmpjes Rutte & co er nog bij zitten… het is gewoon een peperdure ‘poll’ zeg maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s