‘Dordtse’ Kruiskade


rootsIk kan me de tijd nog heugen (ik woonde er jaren achtereen zo’n beetje om de hoek) dat de Spuiweg er nog keurig bij lag. Het was prettig toeven en boodschappen doen in die straat… met een bakker, een melkwinkeltje (ik dacht van de DMI), een wat ‘sjiek’ aandoende sigarenzaak en een kleine supermarkt. Ook herinner ik me nog een juwelier die prachtige klokjes en horloges verkocht en een winkel met stoffen en naaigarnituur. De Spuiweg had statuur, zeg maar en het contrast met vandaag kan haast niet groter zijn. Zo’n beetje eind jaren tachtig begon de ommezwaai… één voor een verdwenen de winkels, die plaats maakten voor allerhande ‘opvangpandjes’ van De Hoop. Ook verrezen er wat vage eettentjes, de sexshop werd een eh… creepy ‘neukerette’ en er vestigde zich een koffieshop (Roots Corner) van zeer bedenkelijk allooi. Kortom die mooie Spuiweg transformeerde in de loop der jaren tot het Dordtse equivalent van de Rotterdamse West-Kruiskade  anno 1980. En nee, deze column gaat even niet over de hypocrisie rond het fenomeen koffieshop in Nederland (illegaal inkopen en legaal verkopen is en blijft natuurlijk gewoon een malle situatie), maar gewoon over deze tent op zich. Rondom Roots Corner hing namelijk altijd een dreigend sfeertje, want er bivakkeerden voortdurend figuren voor de deur die de buurt als het ware ‘in gijzeling’ namen; er werd hondsbrutaal (vaak dubbel) aan de overkant geparkeerd en overgestoken door klantjes die even snel hun ‘boodschapje’ kwamen ophalen en er werd rondom de koffieshop, niet eens héél heimelijk, op straat gedeald. Gevolg was dat de Spuiweg door fietsers steeds vaker vermeden werd. Vooral vrouwen reden wijselijk een blokje om wegens het provocerende gedrag van de ‘rondhangers’ die soms opzettelijk het fietspad blokkeerden en ranzige opmerkingen naar hun hoofd slingerden.
De eigenaar van Roots Corner, wiens toko in 2016 door de burgemeester op slot gegooid werd vanwege een eh… belastingdingetje, wil nu via de Raad van State afdwingen dat hij weer open mag. Mocht hem dat lukken dan zou dat funest zijn voor de Spuiweg, die nou juist net weer héél voorzichtig aan het opkrabbelen was.

 

Eén reactie

  1. De Kruiskade in Rotterdam is heel gezellig met zijstraten waar de beeldende kunst door jonge mensen weer in beeld komt met leuke eettentjes en prima films in Kino.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s