Gepieker


toxic train2Wat als? Geloof me, ik ben niet voortdúrend met die vraag bezig, maar zo nu en dan spookt ie tóch even door mijn hoofd. Ik heb het nu niet over particulier nachtgepieker met betrekking tot eh, ik noem waar wat, een verdacht pijntje in de buikstreek of een hardnekkig griepje dat maar niet overgaat. Nee, ik heb het over die treinen die ik ’s nachts, als ik de slaap maar moeizaam kan vatten, in de vage verte bij voortduring voorbij hoor razen. Dat zijn namelijk niet allemáál leuke treintjes die verliefde koppeltjes in romantisch Parijs afzetten. Meestal niet zelfs, want over het algemeen betreft het hier goederentreinen waar niet zelden gevaarlijker spul in zit dan eh… Fristi of pluchen konijntjes voor Franse peuters.
Ik had vannacht
weer eens zo’n piekernacht en ik weet waarom. Het Dordtse college van b en w heeft namelijk, in een brandbrief (what’s in a name?) aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat haar bezorgdheid geuit over het feit dat we hier, als gevolg van die enorme hoeveelheid gif- en knaltreinen die volcontinu langs onze stad denderen,
wel erg on the edge leven. En eh… of mevrouw de staatssecretaris daar misschien een keer wat aan zou kunnen doen door bijvoorbeeld een aantal van die treintjes via de Betuweroute te laten tuffen. Maar daar ziet deze bewindvoerder kennelijk zowel nut als noodzaak niet van
in en dus kreeg Dordt – zo gaat het al jaren trouwens – wederom een arrogant nul op het rekest. Om die reden moest ik vannacht denken aan dat ongeluk met die giftrein in het Belgische Wetteren, nu bijna zes jaar geleden, waarbij een dode en tientallen gewonden te betreuren waren. Die trein denderde een uurtje vóór dat ongeluk nog vrolijk door Zwijndrecht
en Dordrecht en de volgende gedachte bekroop me: wát als dat ding (er zaten ketelwagens tussen met 300 ton aan het licht ontvlambare en bij inademing dodelijke acrylonitril daarin) destijds nou toevallig nét hier ontploft was?
Al fantaserend over een hardnekkige storing in de Zwijndrechtse brug viel ik uiteindelijk tóch nog even in slaap.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s