Symboolpolitiek


symboolInwoners van Den Haag, zo bedacht dat malle partijtje Nida, moeten voortaan Hagenoten gaan heten, want de aanduidingen Hagenaar en Hagenees werken alleen maar verschillen in de hand. In Amsterdam moesten die immense letters die het woord ‘I Amsterdam’ vormden, zomaar ineens het veld ruimen, want die term zou, zo vindt vooral GroenLinks, symbool staan voor individualisme. CDA-opperhoofd Sybrand Buma opperde ooit dat scholieren in Nederland de dag zouden moeten aanvangen door gezamenlijk (hand op het hart) het volkslied te zingen, want dat zou de saamhorigheid ‘in den lande’ stimuleren. Drie voorbeelden van totaal onzinnige symboolpolitiek uit het recente verleden… nee, geen 1 april-grappen, maar niks anders dan marginaal geleuter voor de bühne zeg maar. In Dordt kunnen we er ook wat van: de PVV wil de nationale driekleur prominent in de raadszaal hangen, we vervangen hier zo’n beetje alle bordjes met 50 daarop voor bordjes met 30, zonder die nieuwe snelheidslimiet écht te kunnen handhaven, het alcoholverbod (niet pimpelen op straat) wordt uitgebreid naar wat buitenwijken terwijl datzelfde verbod in de binnenstad al nauwelijks ‘nageleefd’ wordt en Beter voor Dordt roept (net vóór de gemeenteraadsverkiezingen in 2018) te willen stimuleren dat meer medewerkers van de gemeente zich in Dordrecht of de directe omgeving vestigen omdat dit de betrokkenheid van ambtenaren bij wat er in de stad plaatsvindt zou vergroten. Dat vinden we allemaal natuurlijk, maar verder dan dat verbale boertje is de partij zelf ook niet gekomen. Ik vind trouwens dat ‘gehussel’ met de prijzen van parkeervergunningen voor binnenstadsbewoners in diezelfde categorie (symboolpolitiek dus) vallen. Wie in de binnenstad woont en in het bezit is van twee auto’s zou voor die eerste vergunning minder en voor die tweede vergunning méér moeten gaan betalen. Daardoor neemt de parkeerdruk af en wordt de stad iets autoluwer, zo beweert Beter voor Dordt en verder eh… klinkt het ook héél groen. Onzin natuurlijk, want huishoudens met twee auto’s (ik neem aan, meestal ook huishoudens met twee werkende partners, dus enigszins draagkrachtig) laten zich voor die paar extra tientjes per jaar écht niet uit hun koetsje jagen. Stoere woorden zijn het… meer niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s