Schietgebedje


PBErgens beginjaren negentig interviewde ik voor deze krant de voormalig staatssecretaris Ad Ploeg. De man was op bezoek bij zijn moeder in Dordrecht en ons gesprek ging vooral over zijn jeugdjaren, die hij deels op dit eiland doorbracht. ,,Je staat er vandaag de dag misschien niet meer zo bij stil, maar in die tijd had je als Dordtenaar véél meer een eilandgevoel’’, zo vertelde hij. ,,Waarom? Simpel omdat er tót 1939 nog geen brugverbinding met Zwijndrecht bestond en van een brug naar Papendrecht was nog helemáál geen sprake. Alleen richting het zuiden was er zowel een spoorbrug als een autobrug, maar verder moest je zo’n beetje in elke richting met een bootje oversteken. Je voelde je destijds dan ook écht eilandbewoner, want van het eiland afkomen was in mijn jeugd zeker geen vanzelfsprekendheid… daar moest je namelijk moeite voor doen. Tegenwoordig realiseren veel Dordtenaren zich dat nauwelijks nog; ze staan er eigenlijk niet bij stil dat je, richting welke windstreek dan ook, altijd over een brug of door een tunnel moet.’’
Ik moest aan die woorden van deze, in 1994 overleden, bewindsman denken toen ik eergisteren, voor de zóveelste keer achtereen, héél lang moest wachten voor een gesloten Papendrechtse brug. Dit keer betrof het een slagboom die, door een vrachtwagen, kapot was gereden. Gisteren stond ik, vanwege de een of andere storing, wederom lang stil om de overkant te bereiken en realiseerde ik me dat ik deze brug tegenwoordig eigenlijk nog nauwelijks benader zonder eerst even een eh… schietgebedje te doen. ,,Please please, laat er dit keer niks aan de hand zijn.’’
De Papendrechtse brug (officieel heet het ding Merwedebrug trouwens) is ruim een halve eeuw oud en hard aan een opknapbeurt toe, want zoals de brug momenteel functioneert is gewoonweg onverantwoord. We hebben het hier namelijk niet alleen over een belangrijke verkeersader, maar ook over een van de weinige ‘vluchtroutes’ (van het eiland af) mócht zich hier ooit iets rampzaligs voordoen. Pas in 2029 gaat Rijkswaterstaat de brugklep vervangen en zal er ook zogeheten ‘groot onderhoud’ plaats vinden. Dat worden veel schietgebedjes, de komende tien jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s