Aprilgrap


aprilGrappen óp of onderweg naar 1 april moeten vandaag de dag wel héél goed zijn wil iemand er nog intrappen. Mijn krant deed er vroeger altijd bloedfanatiek aan mee en in een tijd waarin sociale media nog niet bestonden, leverde dat nog wel eens eh… leuk ‘volksoploopje’ of op z’n minst een tsunami aan telefoontjes richting de redactie op. Zo herinner ik me, ergens in de jaren tachtig, het voorstel in dit dagblad (hij kwam van een collega-columnist) om inwoners van Zwijndrecht die aan de rivier wonen voortaan uitzichtbelasting te laten betalen, vanwege dat prachtige zicht op Dordt, waarvan ze elke dag weer gratis mochten genieten. Dat resulteerde inderdaad in een stortvloed aan verontwaardigde reacties… ja zéfs van enkele plaatselijke politici. De makkelijkste 1 april-grappen werden, vroeger bij ons op de krant, uitgehaald met stagiaires: er was (in mijn beginjaren op de Rotterdamse redactie van Het Vrije Volk) altijd wel weer een lolbroek-redacteur die kersverse studenten van de journalistenschool wist wijs te maken dat er, tijdens hun afwezigheid, ene meneer De Leeuw of mevrouw De Beer van Blijdorp gebeld had en dat deze zo snel mogelijk teruggebeld moest worden. Ook herinner ik me het verhaal van een bevriende taxichauffeur die zijn nog kersverse collega’s op 1 april altijd de opdracht verstrekte om de twee broers De Witt op te halen van de Visbrug. Zelf ben ik trouwens ergens in de jaren zeventig als vakantiewerker (en niet eens op 1 april) het hele V&D-gebouw afgestiefeld op zoek naar een plintentrapje. Nooit gevonden natuurlijk, maar ik had wél op één ochtend alle afdelingen leren kennen en dát was natuurlijk de achterliggende bedoeling van die hele exercitie.
Nog altijd ben ik extra waakzaam als ik op of rond 1 april mijn krantje doorspit. Nog even had ik zo mijn bedenkingen bij dat verhaal over die zich al véél te lang  voortslepende affaire rond voetbalclub Dubbeldam, dat inmiddels alweer zeven jaar tevergeefs smacht naar broodnodige gemeentelijke steun voor nieuwbouw. Zo’n niet te bevatten staaltje van bestuurlijk geblunder zou op zich namelijk hilarisch zijn, ware het niet dat het allemaal bittere realiteit is.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s