En nu?


Oranje Tom PouceAls u dit leest is het Koningsdag. Rare beginzin eigenlijk, zo realiseer ik me ineens; ik bedoel, als u dit niet leest is het immers óók Koningsdag en als u deze column pas op zondag onder ogen krijgt dan is het eh… nét Koningsdag geweest. Tot voor enkele jaren geleden was Koningsdag, toen nog Koninginnendag geheten, bij ons thuis altijd een groot feest. Waarom? Omdat mijn lief op de 30ste jarig is en met dank aan Willem (ik neem hem niks kwalijk hoor) viert zij haar verjaardag tegenwoordig pas drie dagen ná die nationale feestdag. Kortom, ons huis was op 30 april altijd dé uitvalsbasis voor veel vrienden en familieleden die een verjaardagsbezoek combineerden met een rondje door de stad en ik zorgde altijd voor voldoende voorraad aan eh… oranje Tompoucen, flessen Oranjebitter en, niet te vergeten, kratjes bier van het merk Oranjeboom. Je blijf Rotterdammert niewaar?
Geen volle bak meer dus in huize Thies op Koningsdag en dat vind ik tóch wel een beetje jammer, want die verjaardagen hadden altijd een extra feestelijk tintje. Nederland ‘vierde’ Beatrix en wij proostten op Els.
Terwijl ik deze column schrijf word ik onderbroken door een telefoontje van dagblad Trouw. Met het oog op Amersfoort is een collega van die krant bezig een artikel voor te bereiden (vermoedelijk vandaag in die krant terug te vinden) over de impact die een bezoek aan het Koningspaar op een stad kan hebben. ,,Jullie maakten dat vier jaar geleden mee en ik vraag me af wát zoiets met een gemeente doet en of dat ook naderhand nog iets heeft opgeleverd? Ik vertelde hem dat het héél leuk was en ook dat een eerder bezoek van de enige échte Sinterklaas én die Koningsdag onze stad mooie publiciteit en mede daardoor ‘golven’ aan dagjesmensen heeft opgeleverd. Ik voegde daaraan toe dat we, dankzij The Passion, ook nog eens op een toeristenrijke zomer rekenen. Toen ik neerlegde realiseerde ik me ineens het volgende: we hebben nu de Sint, de Koning en zelfs Jezus over de vloer gehad. Hoe gaan we dáár als stad nou ooit nog overheen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s