Asfalt


trafficjam2Het is alweer ruim vijftien geleden dat ik er ineens hélemaal genoeg van had, van stilstaan in een ronkende auto op dampend asfalt. Dát deed ik, werkzaam in ‘televisieland’ namelijk steeds vaker en steeds langer. Mijn dagelijkse ritje ‘Gooiwaarts’ was in de jaren negentig nog prima te doen: drie kwartiertjes hooguit, bakkie d’r bij, radiootje aan en karren maar.  Ik vond het eerlijk gezegd zelfs lekker, die eh… buffertijd in mijn eigen bubbel tussen thuis, werk en vice versa. Maar met het voortschrijden der jaren veranderde dat: er kwam jaarlijks ongeveer 5 minuten aan reistijd bij en zo rond de eeuwwisseling (ik voel me door dat woord ineens héél oud) kwam het al regelmatig voor dat ik de trip huiswaarts, die soms uit één grote file bestond, min of meer stapvoets aflegde. Er waren weken bij dat ik dagelijks bijna vier uur in mijn auto doorbracht en daar werd ik buitengewoon ongelukkig van. Nog ongelukkiger werd ik van het feit dat ik steeds vaker moest vertrekken nog voordat de kinderen, destijds nog kleuters, wakker waren en dat ik pas thuis arriveerde als ze alweer vredig lagen te pitten. Ik had nog maar één droom: werken in mijn eigen stad en eh… lopen naar mijn werkplek. Die wens kwam gelukkig uit; de enige rij waar ik tegenwoordig nog in sta is die voor de kassa van Dirk en fileberichten hoor ik ’s ochtends vooral op mijn wekkerradio. Steeds vaker word ik wakker met de melding dat alles rond mijn eiland weer eens volledig stil staat; storing Papendrechtse brug, A15 dichtgeslibt, ‘strook’ Drechttunnel afgesloten, Randweg muurvast. En het ergste is dat alle prognoses uitwijzen dat het de komende jaren alleen nog maar erger wordt. Het is een lange omhaal van woorden om te komen tot het volgende: waarom is die lightrail-verbinding (RandstadRail) tussen Den Haag en Rotterdam nog altijd niet doorgetrokken naar Dordt? Is dat vanwege die miljarden die dat kost? Het zal wel, maar eh… geloof me: massaal en nagenoeg permanent stil staan in ronkende auto’s op dampend asfalt zal voor deze regio uiteindelijk veel en veel duurder uitvallen.

Eén reactie

  1. Ik voorspel je bij deze dat de N3 dadelijk, na de metamorfose, nog aantrekkelijker wordt om over te steken van de A16 naar de A15 en visa versa. Dordrecht zal door dit sluip verkeer 1 groot verkeersinfarct worden. Met alle gevolgen van dien. Ook zal Dordt hierdoor dagelijks nog meer genoemd worden op je wekkerradio. Dat dan weer wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s