Tandarts


badteethNog altijd ga ik graag op vakantie naar Groot-Brittannië. Ik heb zelfs ooit nog een jaartje in Londen gewoond en ik raakte daar gewend aan iets, waarvan ik nooit gedacht had dat ik daar, in relatie tot mijn eigen stadje, zóveel jaren later nog eens over zou schrijven. Waar ik het over heb? Over gebitten. En waaróm? Omdat ik in Dordt al een tijdje een trend waarneem die me ernstig aan dat eiland aan de overkant doen denken. Dáár kun je namelijk, al zo lang ik me kan herinneren, letterlijk aan de staat van het ivoor in de mond van de inwoners zien tot welke sociale klasse ze behoren. Om het maar even simpel te zeggen… hoe minder welvarend, hoe slechter het gebit. En juist dát zie ik tegenwoordig ook steeds vaker in mijn eigen Dordt. En nu zult u misschien zeggen: da’s toch van alle tijden? Nee hoor… in mijn jeugd was dat zeker niet het geval. In de ziekenfondsjaren gingen jongetjes als ik (en meisjes ook natuurlijk) minstens één keer per jaar naar de tandarts. En om er voor te zorgen dat niemand door de, laten we zeggen ‘dentale mazen van het net’ kon glippen, was er dan óók nog eens de schooltandarts om eh… probleemgevallen (of ‘dreigende’ probleemgevallen) in een vroegtijdig stadium naar de kant te hengelen. Dát is ook de reden dat veel mensen van mijn generatie (de vijftigers, zeg maar) nog altijd over een relatief goed gebit beschikken. In Dordrecht is dat vandaag de dag al lang niet meer het geval. Je kunt hier – ik schreef er al eerder over – letterlijk aan de gebitten van de mensen aflezen dat de inkomenskloof hier groot en groeiende is. Steeds meer inwoners van deze stad (trouwens ook die van de andere Drechtstedengemeentes) kunnen het zich simpelweg niet meer veroorloven om naar de tandarts te gaan en dat mogen we, anno 2019, eigenlijk niet accepteren. De tandarts, zo stelt de organisatie Dokters van de Wereld in een petitie, moet terug in het basispakket. Die wens onderschrijf ik ‘op z’n Engels’ met een welgemeend: ‘hear hear!’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s