Kinderkosten


Net1Ik ga me op gevaarlijk terrein begeven… daar ben ik me zeer van bewust. Maar ik ben natuurlijk géén columnist geworden om ‘gevoelige’ onderwerpen uit de weg te gaan en dus ga ik het met u hebben over kinderen en eh… het kostenplaatje daar van. Dit naar aanleiding van een opmerking van het Dordtse gemeenteraadslid John van der Net. Die belandde namelijk in een soort twitterlawine nadat hij, na het zien van een aflevering van Jinek, een nogal opmerkelijk statement plaatste. In het programma stelde het Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) armoede onder kinderen aan de kaak en hij bepleitte een wet die er voor zou moeten zorgen dat kinderen niet meer uitgesloten mogen worden van zaken als schoolreisjes en andere buitenschoolse activiteiten als hun ouders de zogeheten ouderbijdrage (iets waar scholen tegenwoordig steeds vaker om vragen) niet kunnen opbrengen. Als reactie daarop twitterde Van der Net het volgende: ‘Waarom nemen mensen kinderen als ze er niet voor kunnen betalen?’
Tuurlijk… beetje ‘heul errug’ kort door de bocht van de rechtsbuiten van de lokale VVD, die overigens altijd met open vizier strijdt. Ik kon er eerlijk gezegd ook wel weer om lachen, want al komt die opmerking wat ongevoelig over…het kan natuurlijk nooit kwaad om de discussie hierover eerlijk met elkaar te voeren. Even wat feiten op een rijtje: volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kost uw eerste kind ongeveer 17% van het netto-inkomen van uw huishouden. Aan twee kinderen besteedt u daar gemiddeld 26% van en bij drie kinderen 33%. Uitgaand van een gemiddeld inkomen komt dat neer op ruim 80.000 euro per kind, van wieg tot eh… ‘dag mam, ik ga naar Rotterdam.’
Ik heb twee, inmiddels volwassen kinderen en ben momenteel dus kennelijk zo’n twee ton ‘armer’ dan ik zonder kinderen had kúnnen zijn, maar als ik ze zie (en ik zie ze gelukkig vaak) voel ik me drie miljoen rijker. Toch kan ik op John niet boos worden… hij mag nu eenmaal graag een beetje ‘prikkelen’ en geloof me, ik ken hem een beetje, hij zou geen kind in de kou laten staan hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s