BV Dierenleed


kfcBestaat er eigenlijk een mooie Nederlandse vertaling voor het begrip ‘moral highground?’ Ik kom niet verder dan eh… hoogdravend moralisme, of zoiets. En daar zit nu even precies mijn probleem; ik bén namelijk helemaal geen moralist en hoogdravend wil ik liever ook niet zijn. Tóch kom er in deze column niet onderuit. Wat ik precies bedoel? Tja, dat heeft alles te maken met de komst van Kentucky Fried Chicken naar Dordrecht. Ik heb persoonlijk veel moeite met dat bedrijf. Waarom? Omdat KFC al sinds jaar en dag te boek staat als mega-producent van extreem dierenleed. De kippen in de KFC-fokkerijen zien nooit daglicht, hebben nauwelijks bewegingsvrijheid, zitten als gevolg daarvan vol zweren en worden dusdanig snel vetgemest dat hun poten breken onder hun eigen gewicht. En tijdens de slacht gaat er, zo kwam in diverse onderzoeken aan het licht, óók nog eens een heleboel vreselijk mis, waardoor dagelijks miljoenen dieren onnodig lijden. En voordat u mij nou gaat beschuldigen van het feit dat ik u uw pleziertje misgun, realiseert u zich dan vooral dat uw spotgoedkope KFC-hotwing eigenlijk niets anders is dan een misvormde poot van een ‘opgeblazen’ doodziek kuiken dat hooguit 35 dagen oud is. Ik zal u de nog gruwelijker details besparen, maar wat mij betreft had deze dierenleedproducent ver van Dordrecht vandaan mogen blijven. En dus snap ik dat apetrotse (of moet ik zeggen ‘schapetrotse’?) tweetje van de Dordtse wethouder Piet Sleeking niet. Hij twittert wat fotootjes van die spuuglelijke Tokkietoko die dit stukje binnenstad straks een nóg goedkoper aanzien verschaft en plaatst daar dan ook nog een soort ‘vol verwachting klopt ons hart’-tekstje bij… zoiets van: kijk eens lieve kiezertjes, wat wij van BVD toch allemaal voor jullie geregeld hebben?
Wacht even… Beter voor Dordrecht is toch die politieke beweging die voortkwam uit een partij die het woordje ‘Eco’ in het vaandel had staan? BVD was toch óók die partij die ooit het politieke speelveld betrad door zichzelf een ‘groen smoel’ aan te meten met de leus ‘red de Zuidpolder’? Triest hoor, wat scoringsdrang toch allemaal bij politici te weeg brengt.

3 reacties

  1. Helemaal met je eens, Kees, want ofschoon ik best een stukje vlees lust(dagelijks vind ik niet nodig), moet ik niet aan de kippen denken waarover jij het hebt. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen, maar het zijn spijkerharden die dit soort bedrijven runnen en er rijk mee worden.

  2. In de Verenigde Staten was er al jaren een rel bezig over kentucky friet chicken, dat het kippenvlees na de slagt ontsmet werden in een gloorbad, ofwel gloorkip.

    Tot heden wordt deze methode nog steeds gebruikt bij pluimveeslachterijen in de VS.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s