Carla


carlaJa, ze kan bést wel eens een beetje vervelend zijn… vooral als ze stevig gedronken heeft. Dan loop je de kans dat je uitgescholden word, louter en alleen omdat je per ongeluk even oogcontact met haar maakt. En toch kan ik nooit écht boos worden op Carla Jadim, omdat ik weet dat ze een goed karakter heeft en vooral ook omdat ik haar verdriet ken… het verdriet om haar zoon Danny, die drie jaar geleden op 32-jarige leeftijd op straat overleed als gevolg van een hartstilstand.
Gisteren zag ik haar in een portretje van het RTL Journaal. Die was trouwens al van een weekje geleden, maar via de website van RTL zijn zo’n beetje alle journaalreportages terug te vinden en het deed mij goed om te zien hoe Carla, die al tientallen jaren door de stad zwerft (en vroeger meestal onder de Zwijndrechtse brug sliep) nu zo gelukkig is met haar ‘eigen’ Merwedehuusje. Overigens schreef Ilse van Driel, verslaggever van deze krant in maart van dit jaar ook al een mooi verhaal over deze nu 60-jarige vrouw, die u in de binnenstad misschien wel eens ziet rondtoeren met haar scootmobiel. Zij is één van de bewoners van de in totaal vijf Tiny Houses die eind vorig jaar door de gemeente, in samenwerking met Trivire en in nauw overleg met het Leger des Heils, zijn neergezet op de Kerkeplaat, achter de gevangenis. Dat project. ‘overgewaaid’ vanuit Denemarken, verloopt in Dordrecht, naar ik verneem, uitermate succesvol. De zorgvuldig door hulpverleners geselecteerde, bewoners, kunnen het uitstekend met elkaar vinden (ontbijten soms zelfs samen) en voelen zich, voor zover ik dat kan beoordelen, veilig en gelukkig in hun nieuwe onderkomen.
Carla’s ogen stralen in ieder geval weer een beetje en wat mij betreft zouden er volgend jaar in Dordrecht (of misschien in Zwijndrecht) nog eens vijf van die huisjes gebouwd mogen worden. En ja, ik weet het… da’s makkelijk praten, maar ik weet ook dat er nog altijd té veel ‘zorgmijders’ in deze stad hun nachten doorbrengen in portiekjes, scharrige slooppanden en autootjes op verlaten industriegebieden. Da’s óók Dordt, anno 2019.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s