Plasticschuld


puurGewoon de ‘tussendoorse’ boodschapjes van gisteren: een halfje volkoren brood (plastic zakje), twee ons kaas (plastic kokertje), een maaltijdsalade om mee te nemen vanwege een avondklus (plastic behuizing, met daarbij croutons, slasaus en Parmezaanse kaas in aparte plastic zakjes)… verder een (plastic) zakje met nootjes, een (plastic) fles frisdrank, een pak cornflakes (met een plastic zak er in) en een (plastic) pot Griekse yoghurt.
Thuis bij het uitpakken voel ik me een grote sukkel. Ik denk aan vissen en vogeltjes met plastic in hun maag, aan Terschellingse stranden waar je, bij nadere bestudering, plastic korrels tussen de grashalmen aantreft en aan mijn (nog lang niet geboren) achterkleinkinderen die later op school zullen leren dat ze, mede dankzij hun gemakzuchtige overgrootvader, nog nét niet kopje onder gaan in een tsunami aan plastic. In mijn jeugd zette mijn moeder op zondagavond zes glazen flessen voor de deur. Die waren de volgende ochtend weer keurig gevuld met vla, melk, karnemelk en yoghurt. Bij de afhaalchinees in het dorp van mijn oma hadden we een pannetje bij ons waar de nasi in ging en de kruidenier om de hoek vulde papieren zakken met meel, maïzena en koffiebonen die thuis werden overgeheveld in grote blikken en een porseleinen ladekast aan een muur in de keuken. Ik was een kind en wist niet beter dan dat dit eh… de normaalste zaak van de wereld was.
Kan die wereld weer een beetje terugkomen? Als het aan twee Rotterdamse jongens wél. Hun kersverse bedrijfje Puurbezorgd is in de Maasstad een dermate groot succes dat ze de vraag nauwelijks aan kunnen, zo lees ik in de Rotterdamse editie van deze krant. Martin (27) en Youri (28) bezorgen (per elektrische bakfiets) producten als rijst, koffie en havermout in grote glazen potten aan de deur. De lege potten nemen ze weer mee (die worden schoongemaakt) en afrekenen gaat met een soort scannersysteem. Al 3000 klanten hebben ze en het bedrijft groeit zo’n beetje met de dag. Leuk idee misschien voor een ondernemende Dordtenaar? Mij heb je alvast als klant, want ik lijd nogal ernstig aan plasticschuld.

https://www.puurbezorgd.com/

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s